SEGRE

COMERÇ UNIÓ EUROPEA

La UE busca mesures contra la importació sota costos

Es marca per a aquest any defensar-se del dúmping || El sector de la fruita reclama que també s’apliqui en l’agroalimentació

Imatge de la reunió de la sectorial de la fruita d’Asaja.

Imatge de la reunió de la sectorial de la fruita d’Asaja.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una de les prioritats de la Comissió Europea per a aquest any és concloure la reforma dels instruments de defensa comercial, tal com es va concloure al programa de Treball de la Comissió presentat a finals de l’any 2016. La finalitat és que la Unió Europea disposi de mesures amb les qual pugui fer front a la situació actual en l’entorn comercial internacional, respectant alhora les obligacions internacionals a l’Organització Comuna de Mercats (OCM), segons l’organització d’exportadors de fruita Fepex, de la qual forma part Afrucat.

La Comissió Europea ja va emetre una nova comunicació: “Feia una política comercial sòlida per a la Unió Europea, en benefici de l’ocupació i el creixement”, presentada el 18 d’octubre de l’any passat, en la qual proposava modificar la metodologia antidúmping (contra la venda per sota de cost). El mes de novembre, la Comissió va presentar una proposta de nou mètode per calcular el dúmping en les importacions de països tercers.

La Comissió explica que “el propòsit d’aquesta reforma és garantir que Europa disposi d’instruments de defensa comercial amb els quals pugui fer front a la situació actual en l’entorn comercial internacional, respectant alhora plenament les obligacions internacionals de la Unió Europea en el marc jurídic de l’Organització Comuna de Mercats”.

Encara que aquesta reforma de les mesures antidúmping és aplicable als béns industrials, Fepex considera que la Comissió Europea hauria de seguir els mateixos paràmetres en el sector agroalimentari, i en especial en el sector de fruites i hortalisses, que ha de fer front a una competència extracomunitària cada vegada més forta, que provoca distorsions i pertorbacions al mercat perquè a la Unió Europea no s’apliquen eficaçment les mesures de defensa comercial previstes en els acords bilaterals i multilaterals, davant de polítiques extremament proteccionistes en un gran nombre de països tercers, que limiten fortament l’accés dels productors comunitaris a aquestos. El sector reclama igualtat d’oportunitats.

Asaja defensa que les extensions de norma (d’obligat compliment per al conjunt del sector) són una eina per ordenar i millorar la qualitat dels productes fructícoles i el seu coneixement i una via d’afavorir la producció i aconseguir fons per promocionar els productes.

També van acordar exigir a les administracions públiques l’obligació de fer complir la Llei de la Cadena Alimentària a les cadenes de gran distribució, especialment, en el que fa referència al termini de pagament a trenta dies dels productes peribles. A més a més, va defensar la creació d’una organització interprofessional de fruita dolça a nivell català i estatal.

Asaja defensa la creació d’una interprofessional de la fruita dolçaLa sectorial de la Fruita Dolça d’Asaja Lleida, encapçalada per Adrià Huguet, que també va comptar amb la participació del president, Pere Roqué, ha aprofundit aquesta setmana en la necessitat de la circumscripció econòmica i l’extensió de norma que ha de servir perquè tots els agents del sector puguin participar en la gestió del mercat.

tracking