SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Treball endureix els controls sobre la jornada laboral i les vacances

En la lluita contra les irregularitats en contractes a temps parcial i hores extraordinàries || Incrementa la burocràcia que han d’afrontar les empreses

Imatge de la seu de la Inspecció de Treball a la capital del Segrià.

Imatge de la seu de la Inspecció de Treball a la capital del Segrià.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Inspecció de Treball ha endurit els controls sobre les jornades laborals i les vacances que tenen els empleats en les empreses. Es tracta d’una via amb la qual pretén lluitar contra possibles irregularitats en la contractació però que incrementa la burocràcia a què han de fer front les companyies. La campanya va començar l’any passat i ara es pot considerar generalitzada.

Un dels objectius és comprovar que les persones que tenen pactada amb l’empresa una jornada parcial s’ajusti en realitat a aquesta modalitat. És a dir, que el temps efectiu d’ocupació coincideix amb el nombre d’hores pactades. Es tracta d’un tipus de contracte que ha proliferat en especial amb la crisi econòmica i que molts treballadors es veuen forçats a acceptar al no trobar llocs de treball que garanteixin la jornada completa. Però aquest tipus d’acords laborals es troba també envoltat de polèmica, ja que els sindicats adverteixen que en molts casos se superen de llarg els horaris pactats sense cobrar-ho o fent-ho “en negre”. Encara que es donen a tots els sectors econòmics, són més presents en alguns, com pot ser el de l’hostaleria, per posar només un exemple.

La campanya d’Inspecció de Treball es va iniciar el 2016 i ara es pot considerar generalitzada

Amb la crisi, també s’han reduït les hores extraordinàries en la majoria de les empreses, per no dir en totes. Amb la recuperació de la marxa de l’economia, Inspecció vol assegurar-se que no s’estan fent de nou allargaments de jornada sense cotitzar per aquelles hores de més. D’altra banda, té en el seu punt de mira les vacances dels treballadors.

Per fer efectiu el control i depenent de les empreses, cada companyia compta amb diferents fórmules, com sistemes per fitxar l’entrada i sortida del lloc de treball. A més, haurà d’informar Inspecció de la situació de cada un dels membres de la plantilla i fins i tot de les vacances.

A la pràctica suposa un increment de la paperassa o la burocràcia a què han de fer front equips de recursos humans de les companyies més grans o els mateixos empresaris en el cas de les petites empreses, les que més proliferen en el cas de les comarques de Lleida.

Segons l’establert a l’article 35.5 de l’Estatut dels Treballadors: “A efectes del còmput d’hores extraordinàries, la jornada de cada treballador es registrarà dia a dia i es totalitzarà en el període fixat per a l’abonament de les retribucions.”

L’esmentat article, segons la CEOE, està sent interpretat com a obligatori per a tots els treballadors per part de la Inspecció, tant si fan hores extres com si no, per comprovar que no se superen les quaranta hores setmanals o registrar les hores extres treballades.

Tot això en virtut d’una sentència de l’Audiència Nacional que estableix que s’ha de registrar la jornada, fins i tot a temps complet.

La patronal CEOE adverteix que s’incrementen les sancionsLa patronal CEOE adverteix que s’han intensificat les inspeccions de treball orientades al compliment de l’horari laboral, la qual cosa està ocasionant un increment de les sancions a empreses que no disposen d’un registre horari d’entrades i sortides dels seus treballadors.

tracking