SEGRE

RAMADERIA BALANÇ

El 80% del benefici del porcí el 2016 és a causa de la baixada del pinso

Segons UP, suposa 4 dels 5 cèntims d’euro de marge registrat per quilo || Reclama celeritat en la publicació del decret de dejeccions ramaderes

Rossend Saltiveri al costat del responsable d’afers ramaders d’UP, Santi Querol.

Rossend Saltiveri al costat del responsable d’afers ramaders d’UP, Santi Querol.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unió de Pagesos va valorar ahir positivament l’any 2016 en el seu conjunt, malgrat el mal inici de l’exercici, per al sector porcí gràcies a la disminució en els costos de producció en l’alimentació i la millora d’eficiència de les explotacions, “que ha permès tancar l’any amb guanys per als ramaders”, segons va explicar el responsable del sector porcí, Rossend Saltiveri. No obstant, va remarcar que el preu mitjà del porcí a la llotja de preus de Mercolleida va ser el 2016 “el mateix de l’any anterior” (1,13 euros per quilo viu), “el valor més baix dels darrers cinc anys”, preu al qual cal descomptar una mitjana de 5 cèntims d’euro per quilo de la quantitat que realment cobren els ramaders.

Així, segons les dades del sindicat, els costos de producció el 2015 assolien els 1,09 euros per quilo de carn, mentre que el 2016 van ser d’1,03. “Si es confirma aquest cost de producció per al 2016, els ramaders catalans haurien obtingut un marge de 0,05 euros per quilo d’animal viu”, segons va remarcar. Saltiveri va explicar que, d’aquests 5 cèntims, quatre correspondrien a l’alimentació animal i el cèntim restant és a causa de la millora de l’eficiència de les explotacions.

Va posar l’èmfasi en la consolidació de les exportacions de mercats asiàtics com el xinès, que preveu que es mantinguin aquest any gràcies, en part, a la paritat de l’euro davant del dòlar, ja que els principals competidors són els Estats Units i el Brasil.

Va dir també que el 2016 s’ha caracteritzat per l’esforç del sector en matèria de bioseguretat amb l’adequació als requisits del decret d’ordenació ramadera, que implica la instal·lació de tanques en les explotacions, la qual cosa ha suposat un gran esforç econòmic per als productors.

D’altra banda, va reclamar celeritat al Govern en la publicació del decret sobre fertilització i gestió de dejeccions ramaderes i que el document tingui en compte les necessitats del sector.

Va recordar que el decret fa més de tres anys que es troba en retard i que cal actualitzar-lo amb urgència per posar fi a la situació d’inseguretat jurídica dels ramaders que presenten projectes per millorar les seues explotacions.

UP assegura que està d’acord a revisar de forma consensuada amb el sector els criteris actuals per a l’ampliació i la instal·lació de noves granges, però no pel que fa a l’aplicació unilateral per part de l’administració de mesures que no preveu la normativa vigent.

tracking