SEGRE

POLÍTICA AGRÀRIA

Serret diu que no sobren pagesos, sinó que en falten, amb 712 de nous

Amb ajuts per valor de més de 20 milions d’euros || El Programa de Desenvolupament Rural del 2015 suposa una inversió de 145 milions a Catalunya l’any passat

Meritxell Serret, ahir amb Òscar Anson i Ferran de Noguera, a Lleida.

Meritxell Serret, ahir amb Òscar Anson i Ferran de Noguera, a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va afirmar ahir que “no sobren pagesos, ens en falten”. Així ho va dir al presentar el balanç del Programa de Desenvolupament Rural del 2015 (abonat l’any passat) i després d’explicar que es van resoldre un total de 712 plans d’incorporació de joves al camp amb una ajuda de 20,277 milions d’euros, davant la convocatòria inicial xifrada en 12 milions. Serret va indicar que es tracta d’una xifra rècord i, per exemple, l’any anterior amb prou feines n’hi va haver 24, mentre que el 2013 es va assolir la xifra de 398. Després d’assegurar que “mai hi havia hagut tantes incorporacions i amb tants ajuts”, va defensar que aquesta és la línia a seguir amb l’arribada al sector primari de nous professionals.

Agricultura va tancar el Programa de Desenvolupament Rural de l’any passat amb una inversió de 145 milions d’euros, la qual cosa suposa un augment del 7% respecte als recursos previstos inicialment. D’aquests, el 71,5% s’ha destinat a mesures de l’anomenat contracte global d’explotació, dirigides a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les explotacions agràries. De fet va dir que el passat és l’any en què s’han donat més ajuts a la incorporació de joves i plans de modernització en tot el període des del 2007. En aquest últim apartat s’han resolt 1.125 expedients per un import total de 39,184 milions. Els ajuts agroambientals i relacionats amb la lluita contra el canvi climàtic representen una altra de les grans partides del contracte, amb la resolució de 10.692 expedients valorats en 19,86 milions.

Xifra en gairebé 304 milions els pressupostos del 2017 que ha d’aprovar la comissió parlamentària

Durant la presentació, la consellera no va estalviar tampoc crítiques davant de l’actuació del govern de l’Estat, que va acusar de retallades per la via de la recentralització que, segons els seus càlculs, han representat un cost d’un mínim de 20 milions.

Entre els compromisos de futur del departament, va insistir que treballarà perquè “no es perdi ni un euro per al sector (inclosos els ajuts cofinançats per la Unió Europea) i creiem que les dades ens avalen”. També va aprofitar per insistir que vetllaran per assegurar la gestió del nou PDR fins al 2020 i perquè hi hagi convocatòries d’ajuts de les diferents línies previstes cada any. Per exemple, al PDR del 2014 no hi va haver modernització d’explotacions, fet que va provocar dures crítiques per part de les organitzacions agràries, que les consideren vitals per als pagesos.

En el balanç del seu any al capdavant del departament, Serret va recordar aspectes com la declaració d’interès estadístic dels preus de la fruita, la fruita seca i el conill, i la sol·licitud d’extensió de norma per a la fruita (poder dictar des d’Afrucat normes d’obligat compliment), entre d’altres.

Avala la inclusió de partides de la UE als comptesMeritxell Serret va sortir ahir al pas de les crítiques d’Unió de Pagesos als Pressupostos del departament d’Agricultura. El sindicat va acusar el Govern d’unflar els comptes de la conselleria a l’incloure transferències de fons de la Unió Europea. Serret va dir que s’ha optat per aquesta via com una mesura de transparència en el pressupost i seguint, va dir, les recomanacions de la Unió Europea. Els pressupostos d’Agricultura han de ser aprovats a la comissió del ram del Parlament demà. De moment, la CUP està donant llum verda a la tramitació dels de cadascuna de les conselleries, per la qual cosa no es preveuen problemes en aquest punt. Segons les seues dades, la seua conselleria ha incrementat el pressupost per al 2017 un 13,6% respecte al 2015 (l’any passat la Generalitat va treballar amb comptes prorrogats) fins als gairebé 304 milions.

Meritxell Serret, ahir amb Òscar Anson i Ferran de Noguera, a Lleida.

Meritxell Serret, ahir amb Òscar Anson i Ferran de Noguera, a Lleida.

tracking