SEGRE

POLÍTICA ENERGIA

“Lleida no pot explotar tots els seus recursos energètics al ser inviable”

Gestors Energètics critiquen les subvencions al carbó i que s’“oblidi” la biomassa o l’energia solar || L’electricitat a Espanya, un 20% més cara que a la UE

Luis de Guindos i Íñigo de la Serna, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Luis de Guindos i Íñigo de la Serna, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquestes diligències es realitzen, emparant-se en l’article 11.5 de la llei d’Enjudiciament Civil, en defensa de la protecció dels interessos dels consumidors i usuaris, amb l’objectiu de determinar la realitat i naturalesa d’aquests fets, segons va informar el Ministeri Públic en una nota.

?

Milers de lleidatans poden recuperar fins a deu milions d’euros per la devolució de les clàusules terra

lleida

La Unió Europea recomana potenciar l’energia produïda de biomassa, la hidràulica o la solar, de les quals Lleida és gran productora i, tanmateix l’Estat espanyol, “incomplint les normatives de la UE”, fabrica energia en centrals de carbó, que reben ajuts econòmics, segons va denunciar ahir José Enrique Vázquez, el president d’honor del Grup de Gestors Energètics de Catalunya. Vázquez es va mostrar contundent a l’afirmar que les empreses de Lleida no poden explotar els recursos que té aquest territori perquè econòmicament no és viable.

Vázquez va ser ahir a Lleida a la presentació del II Fòrum Energia i Competitivitat que se celebrarà el dia 26 de gener a la capital del Segrià, dedicat a l’estalvi d’energia.

A més va denunciar també que les empreses lleidatanes paguen més per l’energia que consumeixen. Sectors com el turisme de muntanya i la fruita, amb una forta estacionalitat de la demanda punta d’energia, “paguen més del compte a la factura elèctrica”. Actualment, no és possible contractar la potència en funció de la demanda i paguen sempre la mateixa potència tot l’any, de manera que fora de la temporada aquestes empreses paguen per una potència que no consumeixen ni necessiten.

A més, va recordar que a Espanya es consumeix un 20% més que la mitjana dels països de la UE per falta de cultura d’estalvi energètic “cosa que ens fa ser menys competitius”.

En relació amb la situació energètica actual a Espanya, on el preu de la llum puja, Vázquez va explicar que una de les causes és l’augment del consum per l’onada de fred i que a més, França està comprant energia a les elèctriques espanyoles, les quals produeixen energia amb carbó, que és més car.

madrid

Els consumidors podran reclamar a partir de dilluns, 23 de gener, la devolució de les quantitats cobrades indegudament pels bancs per les clàusules terra poc transparents. I és que el Govern central va aprovar ahir finalment un sistema extrajudicial amb el qual els afectats per les clàusules terra podran cobrar en efectiu, o fins i tot en productes, tot el que van pagar de més, de forma gratuïta i en un termini màxim de tres mesos.

Segons s’estableix al reial decret, el tràmit serà obligatori per a totes les entitats quan ho sol·liciti el consumidor, que no obstant, manté sempre oberta la via judicial. També podran reclamar els afectats que ja tinguin la hipoteca pagada. La banca, que ha d’informar tots els afectats per les clàusules sòl, i que haurà de publicar-ho a la seua pàgina web i a les sucursals, tindrà un mes de termini a partir de la publicació del decret per prendre les mesures necessàries per complir el mecanisme.

El Govern va xifrar entorn d’1,5 milions els clients afectats per les clàusules terra, milers d’ells lleidatans. Per la seua banda, l’Associació Espanyola de Banca va explicar que la banca haurà de tornar als clients entre 2.000 i 3.000 milions d’euros, deu milions a Lleida, quantitat que “no comprometrà la seua solvència”.

D’altra banda, els tècnics d’Hisenda creuen que la devolució de les clàusules no suposa un gran avantatge fiscal per als perjudicats, que hauran de tributar si són beneficiaris de la deducció per compra d’habitatge habitual en exercicis no prescrits.

tracking