SEGRE

FRUITA BALANÇ

El preu de la poma i la pera, per sota de costos a les cambres

El sector lleidatà denuncia que és una crisi al nivell de la que va patir el préssec fa dos anys || Lamenta la pressió de la distribució i la importació de producte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els productors de fruita de llavor estan en màxima alerta pels baixos preus que s’estan cobrant tant per la pera com per la poma, molt per sota dels costos de producció, i que ja comparen amb la crisi de preus baixos que va patir el sector de la fruita de pinyol fa dos anys. La llotja de preus de la llotja de Mercolleida amb prou feines marca increments de les cotitzacions. Només la pera conference ha pujat tot just deu cèntims d’euro per quilo des de finals del mes passat.

Així, el president de JARC-COAG de Lleida, Joan Carles Massot, va explicar que les empreses de distribució estan pressionant amb preus a la baixa mentre els agricultors no s’uneixen per contrarestar aquesta pressió.

Xavier Gorgues, responsable de la fruita dolça d’Unió de Pagesos (UP), va explicar que la distribució busca mides grans de fruita, de calibres superiors a 70, de forma que els preus de la resta de calibre s’estan desplomant i fan que els preus vagin en general a la baixa. Per la seua part, Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, va anar més enllà i va dir que els preus de la poma són desastrosos.

“S’està oferint pomes a palot a 18 cèntims el quilo, de manera que es perden fins a 10 cèntims per quilo. És una crisi comparable a la que hi va haver amb la fruita de pinyol dos campanyes enrere.” Va afegir que és una fruita que està emmagatzemada en cambra frigorífica, s’ha de pagar aquest fred entre 8 i 10 cèntims per quilo, i està provocant que molts agricultors s’estiguin plantejant la producció de poma d’ara endavant. D’altra banda, va denunciar que s’està important molta poma francesa i italiana.

El grup varietal golden continua sent el més important amb un estoc de 113.267 tones, seguida de les 18.100 tones de fuji, les 9.771 tones de poma gala, mentre que les existències de pomes roges eren de 7.797 tones.

Pel que fa a les peres, l’increment de finals de desembre respecte al 2015 era d’un 6 per cent, fins a les 65.802 tones, amb unes existències de 46.950 tones en pera de la varietat conference.

Gairebé un 30% més de pomes emmagatzemades que un any enrereAfrucat va estimar que a finals del mes de desembre de l’any passat l’estoc de pomes en cambres frigorífiques a Lleida assolien les 167.698 tones, un 28 per cent més que el 2015.

tracking