SEGRE

AGRICULTURA COMMEMORACIÓ

Vallbona dóna inici a la celebració del centenari de la cooperativa

Després d’un segle d’història, en destaquen la vitalitat i varietat de productes

El president, Ramon Torrell (al centre), ahir amb l’alcalde i la historiadora Ernestina Vallverdú.

El president, Ramon Torrell (al centre), ahir amb l’alcalde i la historiadora Ernestina Vallverdú.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vallbona va celebrar ahir el primer acte del centenari de la Cooperativa del Camp. Com va explicar el seu president, Ramon Torrell, suposa cent anys d’un patrimoni arquitectònic comú dedicat al treball i cent anys de solidaritat entre els agricultors de Vallbona. Així, la cooperativa va ser el primer edifici de la gent treballadora, i al seu torn una forma de protegir els agricultors davant dels especuladors de les collites i davant de les adversitats. La cooperativa va unir llavors la producció dels 125 agricultors. Era la caixa de crèdit i una assegurança davant de les adversitats de les famílies. No és un cas aïllat. Després de la llei de sindicats del 1906 el fenomen s’estén a moltes poblacions de Catalunya. Així doncs, al caliu del modernisme, en el primer quart de segle sorgeixen aquests grans edificis de la mà d’arquitectes com Martinell o Jujol, entre d’altres, que encara avui es mantenen en algunes d’aquestes poblacions, malgrat que en molts casos només quedi l’esquelet del que van ser en la seua època. En el cas de Vallbona, segons la historiadora Ernestina Vallverdú, que ultima un llibre sobre l’entitat, el projecte va començar el 1860 quan els agricultors van recuperar el molí comunal i posteriorment el 1914 quan van comprar el segon molí de Vallbona. Tanmateix la cooperativa no va obtenir reconeixement legal fins al 1917.

Segons un dels socis de la primera etapa, Nadal Albert Franquesa, el conjunt patrimonial va ser aixecat a jova entre els mateixos agricultors. De fet, es tracta de dos grans edificis. Un de dedicat a la producció agrícola i un altre, un local social que, a més de la sala d’actes, manté el bar i en l’actualitat és també el museu del cine i seu de l’oficina de turisme.

La cooperativa va unir la producció de 125 agricultors en els seus inicis, fa ara un segle

D’aquesta època són la majoria de les cooperatives de la Vall del Corb, com Sant Martí, Maldà, Omells, Nalec i també de tot Lleida: Tremp (1904), Cervera (1903), Granyena (1903) Sanaüja (1905) Guissona (1909). De fet, aquestes entitats van permetre una nova manera d’entendre el treball i la vida en comú dels agricultors. El cas de Vallbona destaca per la seua vitalitat, ja que manté un centenar de socis. A més destaca per la varietat, ja que acull tant les produccions cerealístiques com l’oli i el vi.

Ahir es va celebrar un acte presentat per l’alcalde, Ramon Bergadà, que va suposar el començament d’un any dedicat a celebrar el centenari i que tindrà continuïtat el 21 de maig amb una exposició retrospectiva i una jornada d’homenatges. Els actes del centenari acabaran al desembre amb la presentació del llibre de la història de la cooperativa.

tracking