SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

El sector de la fruita de Lleida demana retirades excepcionals de poma pel baix preu

La consellera admet problemes per la pressió de Polònia al mercat || La de bon calibre registra cotitzacions acceptables, però existeix molta quantitat de petita mida que amb prou feines és valorada

Imatge de l’estand de Prodeca a Berlín, que agrupa diferents empreses.

Imatge de l’estand de Prodeca a Berlín, que agrupa diferents empreses.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mercat de la poma passa aquesta campanya el seu particular via crucis amb situacions ben diferents en funció de la qualitat, i en especial de la mida de la fruita. La de més calibre té preus que poden considerar-se acceptables, però existeix un volum molt important de poma petita que tot just està valorada al mercat, amb cotitzacions per sota de costos de producció. Davant d’aquesta situació, la patronal del sector de la fruita de Catalunya, Afrucat, ha demanat un pla de retirades extraordinari per intentar treure del circuit comercial la fruita amb menor acceptació per part dels compradors, en un intent que els preus remuntin. Així ho va posar de manifest el director d’Afrucat, Manel Simon, fa una setmana durant la reunió del sector amb el ministeri d’Agricultura.

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va explicar ahir en declaracions al Grup SEGRE durant la fira fructícola de Berlín Fruit Logística, que li consta la sol·licitud d’Afrucat perquè Brussel·les activi retirades de caràcter excepcional, i va recordar que és vigent el procediment posat en marxa per la Comissió Europea davant del veto rus.

El ministeri, disposat a estudiar la sol·licitud del sector d’un pla de reconversió varietal

Va apuntar que unes retirades excepcionals provarien de restar pressió al mercat. Va al·ludir concretament la que exerceix sobre els preus la poma de Polònia, primer productor europeu, així com del nord d’Itàlia. Manel Simon va explicar que en aquests moments l’estoc europeu de pomes és un 7 per cent superior al que es va registrar l’any passat.

Pel que fa a la situació de mercat, va afegir que la disparitat de valoracions en funció del calibre de la poma farà que els resultats de les empreses del sector pot ser també molt diferent, en funció del volum de les diverses qualitats de fruita que tinguin.

Davant d’aquesta situació, el sector aposta per un pla de reconversió en exclusiva per al sector de fruita de llavor, que ha sol·licitat al ministeri d’Agricultura. Hauria de servir perquè els productors de poma o pera puguin optar per plantar varietats o clons nous d’aquestes fruites més acord amb les exigències de qualitat del mercat o optar per altres espècies. El ministeri, en principi, s’ha mostrat disposat a analitzar la possibilitat de fer aquest pla de reconversió, que els pagesos no podrien emprendre sense suport econòmic després dels mals resultats de les últimes campanyes marcades pels preus baixos.

Meritxell Serret va recordar, així mateix, els problemes productius registrats en aquesta campanya, així com els registrats durant la floració la primavera passada, que s’han traduït en importants partides de calibres petits.

Serret va fer aquestes declaracions a Berlín, on es troba donant suport a les empreses del sector expositores, bona part de les quals de Lleida. Algunes hi van sota el paraigua de Prodeca i altres ho fan amb estands propis.

Imatge de l’estand de Prodeca a Berlín, que agrupa diferents empreses.

Imatge de l’estand de Prodeca a Berlín, que agrupa diferents empreses.

tracking