SEGRE

ECONOMIA GREMIS

Pimes i autònoms denuncien que perden negoci a causa de l'intrusisme

Els instal·ladors xifren en més del 20% les petites obres que es fan il·legalment

Tallers

Tallers

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’intrusisme professional suposa un gran perjudici per a petits negocis de múltiples sectors de Lleida, com la construcció, els instal·ladors, l’automoció, la neteja, el transport o la perruqueria, per exemple. Treballen sense assumir cap impost ni oferir garanties a preus que les empreses no poden igualar i els prenen el negoci.

La competència il·legal de persones que no estan donades d’alta ni com a autònoms ni en empreses és un problema greu que genera pèrdues a múltiples sectors, denuncien els gremis. “L’intrusisme ens fa mal, perquè suposa un greuge comparatiu, ja que són gent que treballa per sota de costos, sense pagar autònoms ni seguretat social ni res. Es nota sobretot en les obres menors, com reformes de banys i cuines. Prenen el negoci a les empreses serioses”, va criticar el president del Gremi de Constructors i de la Coell, Josep Maria Gardeñes. El gremi s’ha posat en contacte amb la Paeria, els administradors de finques i la inspecció de Treball per demanar que combati aquestes pràctiques, però amb resultats “molt pobres”. Una de les mesures que plantegen és obligar les comunitats de propietaris a fer constar en un cartell a l’edifici que veïns estan fent obres, la seua llicència i amb quina empresa, com es fa a Barcelona. També els instal·ladors pateixen aquesta problemàtica, sovint causada per persones que treballaven en alguna empresa del sector, i que han quedat a l’atur.

“D’un 20 a un 25 per cent de petits treballs com col·locar un aire condicionat o una caldera que pot assumir una persona sola es fan de forma il·legal. La gran majoria de les nostres empreses són petites i ens pren feina”, va explicar Joan Fornés, president del Gremi d’Instal·ladors.

L’associació recull denúncies de tallers i venedors il·legals i n’ha denunciat una dotzena

Aquesta situació provoca, va afegir, que sovint el client compari els preus reals amb els que s’ofereixen de forma pirata, de forma que resulta impossible competir perquè no paguen impostos. “Cada vegada més hi ha pressió de la gent per contractar sense IVA”, va afirmar Fornés.

També l’automoció pateix els problemes de l’intrusisme, tant en la venda de vehicles, com en la reparació. “Hi ha persones que creen autèntiques xarxes de venda de vehicles sense assegurança, ni ITV ni cap garantia, cobrant-ho tot en negre i desapareixent en el moment que reben els diners”, va assenyalar Pilar Gallart, secretària de l’Associació Provincial d’Automoció. A Lleida capital van impulsar un canvi d’ordenança per prohibir la venda a l’aire lliure, però intenten ampliar-ho a la resta de municipis. També hi ha particulars que fan petites reparacions o canvis d’oli a domicili o a l’aire lliure o que tenen tallers il·legals en marxa, sense garanties i sense seguir cap normativa, per exemple, de gestió de residus. L’entitat demana que es denunciïn aquests casos i permet fer-ho a través del seu web de forma anònima. L’últim any, ha denunciat 12 casos als Mossos o el Seprona.

Altres sectors que pateixen problemes similars són, per exemple, la neteja a domicili, en què la gran majoria de treballs es fan en negre, o el transport de viatgers, en què també és habitual veure conductors fent de taxistes sense llicència, va indicar Gardeñes.

LES CLAUS

  • Economia submergida: Moltes persones que van quedar-se a l’atur i no troben feina aprofiten els seus coneixements per oferir serveis en negre, sense pagar impostos  ni oferir garanties de cap tipus. 
  • Pèrdues per a empreses: Les empreses que sí que compleixen la normativa, en especial les pimes i els autònoms, perden negoci al no poder competir amb els il·legals en els petits encàrrecs que suposen bona part del seu negoci potencial. 
  • Sectors: Aquesta problemàtica afecta tota mena de sectors i amb la crisi va anar a més, a l’augmentar l’atur i disminuir el nombre de treballs. A més, fa que augmenti la pressió dels clients perquè no se’ls cobri l’IVA de les feines que encarreguen. 

Tallen els cabells a domicili a partir de cinc euros i tenyir, per només deu El problema de la competència deslleial inclou molts i variats sectors. Un dels que la pateixen és el de la perruqueria i estètica, que veu com moltes persones ofereixen serveis a domicili a preus de saldo. “Ens fa mal als que ho tenim tot en regla. Ofereixen tallar els cabells a 4 o 5 euros o tint i pentinat per deu. Però és molt difícil de combatre perquè la inspecció de treball no pot entrar en domicilis particulars sense tenir una ordre judicial. Hauria de tenir més poder”, va plantejar Albert Bellet, president del gremi de perruqueries. Bellet va explicar que la pujada de l’IVA del 8 al 21 per cent que va dur a terme el Govern el 2012 va afectar molt el sector, perquè ha fet que part dels clients vagin amb menys freqüència a la seua perruqueria, la qual cosa en va obligar moltes a prescindir de personal. “Són persones que estan a l’atur i no troben feina o que s’han jubilat i que treballen a casa. Com que no paguen IVA ni la resta d’impostos, ni local poden oferir-ho molt més barat i si el client veu que ho fan més o menys bé... No haurien de poder accedir als productes professionals, però és molt difícil limitar-ho”, va afirmar el president del gremi. És habitual, va afegir, veure per internet persones que ofereixen els seus serveis a baix preu i també a peu de carrer penjant petits cartells en fanals o a les bústies de domicilis.

tracking