SEGRE

OCUPACIÓ

El salari social marca un altre rècord amb el doble d'ajuts que el 2012 a Lleida

Fins a 2.092 lleidatans són titulars d’aquesta renda i en depenen 5.664 persones

Pilar és una lleidatana que cobra el salari social des de fa uns mesos.

Pilar és una lleidatana que cobra el salari social des de fa uns mesos.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 2.092 lleidatans tenen concedit actualment un salari social (Renda Mínima d’Inserció), una xifra que suposa un nou rècord a la província. Tanmateix, d’aquesta ajuda, destinada a pal·liar situacions de pobresa sense ingressos, arriben a dependre 3.572 persones més, que són els fills o les parelles dels titulars de la prestació.

La xifra de lleidatans que depenen del salari social, una ajuda destinada a pal·liar situacions de pobresa en persones sense ingressos, no ha deixat de créixer des del 2012 i el mes de gener passat va marcar un nou rècord a la província. Concretament, són 2.092 els veïns de les comarques de Ponent que actualment, amb data a gener, són titulars d’una d’aquestes prestacions de la Renda Mínima d’Inserció (RMI, també coneguda popularment com a Pirmi), una xifra que suposa un centenar més que fa sis mesos i gairebé el doble dels ajuts que estaven comptabilitzats fa cinc anys, quan eren 1.204, segons les dades que han estat facilitades a aquest diari pel departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies.

Però la realitat va més enllà, ja que segons aquestes mateixes estadístiques, d’aquests ajuts depenen fins a 5.664 persones, que són fills, parella o altres familiars de qui consta com a titular de la prestació.

Les entitats que lluiten contra la pobresa diuen que les dades demostren que la crisi continua latent

Les noves dades facilitades per la conselleria vénen a confirmar una tendència a l’alça que es va iniciar el 2012, coincidint amb els anys més durs de la crisi econòmica i just un any després que la Generalitat posés en marxa un procés de regularització dels ajuts per controlar el compliment dels requisits i evitar que es donessin casos de frau, que va provocar que es retirés a desenes de lleidatans.

Les entitats que lluiten contra la pobresa asseguren que això posa de manifest que la crisi continua causant estralls, mentre que per al Govern és la conseqüència que s’ha anat incrementant la partida pressupostària destinada al salari social. Segons fonts consultades per aquest diari, passen una mitjana d’entre tres i quatre mesos des que una persona (que no compta amb ingressos) sol·licita l’ajuda fins que la rep, encara que en alguns casos pot arribar a passar un any.

«És molt dur arribar a fi de mes però ho aconsegueixes»

Pilar Escudero. Veïna de la Mariola i mare de tres nenes de 9, 12 i 13 anys

La vida de la Pilar i de les seues tres filles depèn actualment del salari social que cobra des de fa uns mesos després de sol·licitar-lo el 2015. Són uns 600 euros que els permeten tirar endavant. “És molt complicat poder arribar a fi de mes, sobretot en moments com la tornada a l’escola, però ho aconsegueixes. Més complicat seria no disposar- ne”, explica aquesta veïna de la Mariola. Quan va sol·licitar l’ajuda estava a l’atur i feia nou anys que no treballava. “Tiràvem amb la pensió que ens passava el pare de les nenes, però fa un any i mig que no teníem res”, assegura. I ara, el salari social és una assegurança per poder seguir. “A l’estiu vaig estar treballant com a manipuladora de fruita i ara l’empresa m’ha tornat a trucar però per a dos mesos i no em compensa”, assegura la Pilar. L’ajuda no és compatible amb altres ingressos i, encara que es pot congelar, reactivar-la suposa diversos mesos de demora.

tracking