SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Lleida té per vendre un 30 per cent més de poma que l’any passat

Gairebé 146.000 tones, de les quals 101.000 són de la varietat golden || Sector i Generalitat reclamen retirades en un intent de recuperar els preus al mercat

Imatge de producció de poma golden en una finca de Lleida.

Imatge de producció de poma golden en una finca de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de la fruita de Lleida ha mostrat la seua preocupació per la situació del mercat de la poma, marcat per uns preus molt baixos en el cas de la fruita de menys calibre, que abunda aquesta campanya. Ara, la patronal de la fruita catalana Afrucat ha revelat una xifra que pot donar una idea de la necessitat de trobar fórmules per reactivar el mercat: a la xarxa de cambres de fred de Lleida hi ha un 30% més de producte emmagatzemat que en les mateixes dates de l’any passat.

En concret, al finalitzar el mes de gener passat, allotjaven 145.950 tones i el grup varietal més important, com també és el nombre d’hectàrees destinades a aquesta producció, correspon a la golden, amb 101.128 tones. Darrere es troben les gales (7.244 tones), les fuji (15.813), les varietats roges (6.984) i la granny smith (9.514).

El sector adverteix que pràcticament la meitat de la poma que es consumeix és d’importació

El problema més important, en especial pel que fa al volum de producció, prové de la golden. Les de més calibre registren preus remuneratius, però hi ha un gran estoc de fruita de calibre petit que amb prou feines està valorat al mercat.

Afrucat i la Generalitat ja han demanat al ministeri prendre mesures de mans de les retirades. Es tractaria d’aprofitar la quota de 3.000 tones atorgada per la Comissió Europea a Espanya del volum no utilitzat pel sector hortofructícola espanyol, però també de buscar que Brussel·les accepti volums addicionals.

Així, el sector intenta poder prendre mesures abans que sigui massa tard. Des de la conselleria d’Agricultura s’al·ludeix, entre altres problemes, a la pressió que està exercint sobre el mercat comunitari de poma de Polònia i també del nord d’Itàlia.

A més, s’ha de tenir en compte altres problemes que el sector local ha de superar. Com va denunciar després d’un estudi Afrucat, pràcticament la meitat de la poma que es consumeix a Espanya és d’importació, quan existeix un potencial productiu local important i de qualitat, focalitzat principalment a Catalunya, a banda d’Aragó i de la Rioja.

En el cas de Girona, l’estoc de poma és de 42.713 tones, un 13% més que l’any passat, segons Afrucat. En el seu cas, el volum de golden per comercialitzar assoleix les 23.452 tones.

D’altra banda, la xarxa de fred de Lleida compta amb 50.866 tones de pera, xifra que Afrucat qualifica de similar a la de l’any passat. La conference representa 37.518 tones.

tracking