SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

El Banc d’Espanya planteja retardar la jubilació més enllà dels 67 anys

Aposta per vincular-la amb l’esperança de vida per sostenir el sistema de pensions || Advoca per desincentivar jubilacions anticipades i promoure plans privats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, defensa que retardar l’edat de jubilació més enllà dels 67 anys “podria estar justificat” per garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions, i va posar ahir sobre la taula una mesura adoptada en alguns països, on l’edat d’accés legal a la jubilació depèn de l’esperança de vida. Va defensar la proposta per les menors exigències físiques dels treballs, el retard a l’entrada al mercat laboral i les millors condicions d’envelliment.

Durant la seua compareixença davant la Comissió de Seguiment del Pacte de Toledo al Congrés, Linde va responsabilitzar del dèficit de la Seguretat Social l’increment de les despeses, que han crescut un 3,9% entre el 2007 i el 2015, gairebé quatre vegades més del que han augmentat els ingressos (+0,9%).

El sistema s’enfronta fonamentalment a un repte demogràfic per l’envelliment de la població –que comporta un menor nombre de cotitzadors– i l’augment de l’esperança de vida –que fa que calgui pagar pensions durant més temps–, associat, d’altra banda, a unes nòmines més elevades per als jubilats de resultes d’unes majors i millors carreres de cotització.

Al marge dels efectes positius que tindria una millora del mercat laboral, Linde va defensar, al seu torn, que caldria reduir la taxa de substitució (el percentatge de l’últim salari que es rep com a pensió inicial). Fins i tot en un escenari de plena ocupació creu que “el més assenyat” és buscar solucions tant per la via de reducció de la taxa de substitució com d’increment dels ingressos.

“Qualsevol mesura encaminada a desincentivar la jubilació anticipada i retardar la jubilació tindria efectes positius sobre la sostenibilitat del sistema”, va insistir.

No obstant, el responsable del Banc d’Espanya va afegir que seria positiu “estendre” la incidència dels fons privats de pensions per “complementar” els recursos públics durant la jubilació, encara que va reconèixer que aquest tema és “complex” i requereix una “anàlisi” exhaustiva sobre els períodes transitoris, si es fan obligatoris o voluntaris o els nivells de rendibilitat acceptables en contextos de baixa productivitat, entre altres coses.

tracking