SEGRE

TREBALL UNIÓ EUROPEA

Espanya, a la cua en la taxa d’ocupació dels majors de 65

És només del 6,3%, molt per sota de la mitjana europea (18,7%) || Es revifa el debat sobre el retard de l’edat de jubilació

Imatge de diversos ancians asseguts en un banc en un parc.

Imatge de diversos ancians asseguts en un banc en un parc.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya és l’últim país de la Unió Europea (UE) pel que fa al pes dels treballadors que segueixen en actiu més enllà dels 65 anys, amb una taxa d’ocupació en aquesta edat del 6,3 per cent, la qual cosa suposa una tercera part de la mitjana europea, segons dades d’Eurostat, lluny del 18,7 per cent de la mitjana dels països de la UE dels Vint-i-vuit.

La taxa d’ocupació més gran més enllà dels 65 anys correspon a Estònia (42,4%), seguida a continuació per Portugal (37,8%), el Regne Unit (34,2%), Romania (32,8%) i Suècia (31,5%).

El Govern assegura que no retardarà l’edat de jubilació més enllà de l’acordat el 2010

Darrere, hi ha Letònia, Alemanya, Dinamarca, Lituània, Holanda i Finlàndia, que superen el 20%, i ja per sota de la mitjana hi ha, entre d’altres, Àustria (17,8%) o Itàlia (13,7%), a part d’una sèrie de països de recent adhesió a la UE.

Des de l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE) reconeixen que aquestes dades posen de manifest l’escassa participació en la vida laboral dels espanyols que superen els 65 anys en comparació amb la resta dels països europeus.

Segons el parer de l’Institut d’Estudis Econòmics, la vida laboral es podria ampliar amb diferents mesures, que passen per combatre la discriminació per edat, promoure la jubilació activa –és a dir, compatibilitzar la feina amb la percepció de la pensió de jubilació– o bé desincentivar les prejubilacions.

Aquesta mateixa setmana, el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, va proposar que es prolongués l’edat de jubilació, que en l’actualitat se situa en els 65 anys i cinc mesos, però que arribarà als 67 anys d’aquí a una dècada, el 2027.

Per als sindicats, aquesta prolongació de la vida laboral suposa qüestionar el dret constitucional a la jubilació i trastoca l’estructura social, la qual cosa impossibilita el relleu generacional i l’entrada dels joves al mercat de treball.

Tanmateix, el ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va afirmar ahir que el Govern no retardarà l’edat de jubilació “més enllà” de l’acordat amb l’Executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero l’any 2010.

tracking