SEGRE

SEGURETAT SOCIAL

Adverteixen del risc que les pensions s'estanquin fins a l'any 2026

Fedea reclama “blindar” les mínimes

El futur de les pensions segueix al centre del debat.

El futur de les pensions segueix al centre del debat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) proposa “blindar” la pensió mínima vinculant el seu creixement a la taxa d’inflació com a opció per “mitigar els efectes adversos” de l’índex de revalorització, que fixa una pujada mínima del 0,25 per cent.Adverteix que les pensions pujaran només un 0,25 per cent anual fins al 2060 si no es prenen mesures.

El director de Fedea, Ángel de la Fuente, va quantificar l’impacte mitjà anual de la protecció de les pensions mínimes durant els propers quaranta anys en més de quatre dècimes del PIB (4.000 milions d’euros anuals), que caldria finançar amb impostos addicionals.

La Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada és contrària a finançar pensions amb impostos

Així doncs, va detallar que l’increment necessari de la recaptació de l’IRPF estaria prop del 6 per cent, la qual cosa segons el seu parer suposaria “un cost acceptable”.

Fedea descarta estendre aquesta indexació a l’IPC a la resta de les pensions malgrat la pèrdua de contributivitat del sistema, perquè “desmantellaria una part important de la reforma de les pensions del 2013” i tindria un impacte mitjà anual en les pròximes quatre dècades de 2,7 punts del PIB i requeriria un increment de recaptació de l’IRPF del 36% per finançar-lo.

Tampoc està a favor de revaloritzar les pensions finançant-ne algunes via impostos, com viudetat i orfandat (fet que retallaria despeses en 22.000 milions d’euros) a què es pot sumar les d’incapacitat permanent (12.000 milions). Segons el parer de Fedea, aquesta possibilitat permetria elevar les pensions per sobre de la inflació durant uns quants anys, però “després es tornaria a tenir el mateix problema”, mentre que traslladaria aquests costos dels pressupostos de la Seguretat Social als de l’Estat.

tracking