SEGRE

CONSUM MERCAT

La baixa producció i la demanda d'Itàlia disparen el preu de l'oli

Per sobre dels 4 euros el quilo, xifres que no es veien des de fa més d’una dècada || La DO tot just preveu comercialitzar 2,5 milions de quilos aquesta campanya

Imatge de recol·lecció mecànica d’olives en una finca de Maials.

Imatge de recol·lecció mecànica d’olives en una finca de Maials.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La baixa producció d’oli d’oliva enguany, no tan sols a Lleida sinó també a Andalusia i a països com Tunísia, i l’elevada demanda d’Itàlia s’estan traduint en un repunt dels preus que no s’havia vist en més d’una dècada. El president de la denominació d’origen Garrigues, Enric Dalmau, explica que s’estan fent operacions per sobre dels 4 euros el quilo a granel. De fet, com passa en moments de preus elevats, la diferència per al consumidor entre un oli de gran qualitat i un de refinat és molt petita.

En el cas de la DO Garrigues, Dalmau apunta que aquest any tot just comptaran amb una producció d’uns 2,5 milions de quilos, davant els 3,2 de la passada campanya, que ja va ser molt curta. Segons les seues dades, una producció bona, sense efectes de sequera com la que ha afectat les oliveres en els últims anys, podria assolir els sis milions de quilos, una quantitat que considera òptima per al potencial de les finques de la província.

Organitzacions de consumidors temen que les famílies optin per greixos menys saludables

A Espanya la situació és similar i la producció es quedarà prop dels 1,2 milions de tones, molt per sota de les expectatives. Amb aquestes dades, el problema pot arribar en el moment d’enllaçar campanyes, perquè en poden quedar amb prou feines 200.000 tones a tot l’Estat. Així les coses i depenent de les expectatives de la producció de la pròxima campanya, la carrera alcista dels preus podria no haver acabat encara.

En el cas de la venda a l’envasament de l’oli de la DO, Dalmau apunta que els preus han pujat de forma moderada i que les cooperatives venen el litre en una forquilla de preus d’entre 4,2 i 4,8 euros el quilo. Amb tot, la venda al consumidor lluny de retreure’s s’accelera, ja que el comprador habitual, indica Dalmau, vol garantir-se el producte i avança compres. Pel que fa a la qualitat, insisteix que és bona, gràcies en gran manera a les pluges del mes de novembre, malgrat que els rendiment de l’oliva deixen molt a desitjar. Si el normal en la DO és una mitjana d’un 22%, enguany confien a poder aconseguir prop d’un 18%.

En aquest context, els problemes arriben per a la indústria, que afronta un increment de costos, i per als consumidors, que troben en els lineals oli envasat que en molts casos s’atansa si no supera els cinc euros el litre pel que fa al cas del verge extra.

Aquesta alça en els preus es pot traduir, segons indiquen organitzacions de consumidors, en transvasaments de compres a greixos més barats i menys saludables.

tracking