SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Prop de 95.000 persones van firmar un contracte l'any passat a Lleida

L’índex de rotació de la província és el més baix de Catalunya amb una mitjana d’1,8 contractes per treballador || El sector serveis, el de més eventualitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida és la província catalana on l’índex de rotació laboral és més baix. És a dir, on un treballador subscriu menys nombre de contractes a l’any. Així ho posa de manifest un estudi elaborat per la conselleria de Treball que especifica que l’any passat 94.996 treballadors van firmar un total de 171.118 contractes. És a dir, que cada persona va firmar una mitjana d’1,8 contractes, mentre que la mitjana catalana assoleix els 2,5. Aquestes dades posen de manifest que després de les xifres de creixement de la contractació continua latent la precarietat. L’any passat, el 56,7% de les persones contractades a Catalunya van tenir només una feina, fos temporal o no, mentre que la resta van tenir almenys dos contractes.

Les comarques amb índex de rotació més baix de Catalunya són les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Pallars Jussà i el Solsonès, amb índexs entre l’1,41 i l’1,53. El mapa de Lleida es completa amb el Pla d’Urgell (1,58), l’Urgell (1,66), Aran (1,72), el Segrià (1,96) i l’Alt Urgell (1,99). Només al Pallars Sobirà se superen els dos punts, concretament amb un índex del 2,14. La comarca en la qual els treballadors van acumular més contractes l’any passat és la Conca de Barberà, que va assolir els 3,58 per treballador que va aconseguir una ocupació.

Garrigues, Noguera, Segarra, Jussà i Solsonès, les comarques amb menys rotació de Catalunya

Per grups d’edat, els menors de 25 anys són els que acumulen més nombre de pactes laborals per persona i curiosament els que tenen estudis universitaris de primer cicle són els que més roten, però en el costat oposat del rànquing se situen els que han cursat altres estudis postsecundaris. Les tres ocupacions amb més rotació estan relacionades amb la salut i en general són els serveis el sector en el qual es firmen més nombre de contractes.

Brussel·les critica l'elevat atur i la contractació temporal

La Comissió Europea (CE) va advertir ahir Espanya que en el seu horitzó econòmic s’entreveuen desafiaments lligats a un elevat deute públic, un dèficit de les comunitats autònomes que no acaba d’estar sota control i un mercat laboral que incentiva la contractació temporal. Insisteix que l’atur i el risc d’exclusió social continuen sent massa alts malgrat les recents millores, i adverteix que “l’ús generalitzat de contractes temporals pot afectar negativament la situació social”.

Assenyala que la reforma laboral ha tingut un efecte “lleugerament positiu” a l’haver reduït la segmentació entre contractes indefinits i temporals, però que alguns aspectes “encara creen un incentiu” per als contractes temporals que, diu, “estan associats amb pitjors condicions de treball i més risc de pobresa”.

Brussel·les subratlla a més que els beneficis socials, tret de les pensions, són “limitats” i són particularment baixos per a les famílies.

El diagnòstic de la Comissió vaticina que el creixement econòmic, encara que s’alentirà, continuarà sent “robust” en els pròxims mesos.Però, tot seguit, avisa que hi continua havent “grans desequilibris” que el fan vulnerable a xocs econòmics en un context en el qual l’atur continua sent massa alt.

En l’àmbit fiscal, la CE assenyala que Espanya ingressa menys que els seus socis de l’Eurozona, en particular perquè fa un ús “extens” dels tipus reduïts de l’IVA i perquè les seues taxes mediambientals estan per sota de la mitjana europea. Adverteix que si s’aborden aquestes “bretxes” els beneficis per a les arques espanyoles podrien augmentar.

tracking