SEGRE

Acord del Servei Meteorològic i la Diputació de Lleida per estudiar les pedregades

Signen un conveni que inclou una campanya de recollida d’observacions del fenomen de la pedra per part dels ciutadans

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la diputació de Lleida, Joan Reñé, el president de la diputació de Girona, Pere Vila, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig, han signat aquest dimecres un conveni per a l’estudi de les pedregades a les comarques de Lleida i Girona.

Amb aquest conveni es pretén dur a terme una campanya que inclou un conjunt d’actuacions destinades a la millora dels coneixements de les tempestes que van acompanyades de precipitació en forma de pedra i calamarsa. Dita campanya està centrada a les zones de màxim impacte sobre els cultius de fruita dolça de les comarques lleidatanes i gironines.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha assenyalat que aquesta campanya permetrà obtenir moltes dades en temps real, la qual cosa ajudarà a augmentar el temps de predicció de la tempesta de pedra i prendre mesures de protecció.

“Les institucions donem suport a aquest projecte, ja que en el cas del sector agrari el treball i esforç de tot un any es perd en uns minuts i totes les accions que puguin ajudar a augmentar la predicció d’una pedregada són molt importants”, ha indicat. En aquest sentit, ha agraït la tasca i la iniciativa del Servei Meteorològic de Catalunya.

Un dels objectius és la comparació entre les observacions de pedra i les alertes proporcionades per l’algorisme del Lightning Jump (LJ). Les alertes s’activen quan es produeix un increment sobtat de l’activitat elèctrica dins d’una tempesta.

El Lightning Jump és una eina desenvolupada pel Servei Meteorològic de Catalunya que s’utilitza per pronosticar el temps sever (pedregades, esclafits o tornados) a curt termini, entre 30 i 40 minuts.

Des del 19 de març i fins al 29 de setembre es durà a terme una campanya participativa que té per objectiu recollir observacions del fenomen de les pedregades a Catalunya. Amb aquesta informació, es podrà millorar i validar les diferents eines de diagnosi i predicció de pedra de l’SMC.

Tota la informació està disponible a meteo.cat/pedra i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

Mapa de pedregades

Acord del Servei Meteorològic i la Diputació de Lleida per estudiar les pedregades

La signatura de l'acord entre el Servei Meteorològic de Catalunya i les Diputacions de Lleida i Girona.

Acord del Servei Meteorològic i la Diputació de Lleida per estudiar les pedregadesDiputació de Lleida

tracking