SEGRE

SUCCESSOS

L’oficina antifrau francesa creu que Renault va enganyar sobre la pol·lució dels seus dièsel

Les indagacions tenien com a base aquest estudi en el qual s’analitzen les grans diferències entre les emissions contaminants de NOx de vehicles Renault en les proves d’homologació i en condicions reals d’utilització

L’oficina antifrau francesa creu que Renault va enganyar sobre la pol·lució dels seus dièsel

L’oficina antifrau francesa creu que Renault va enganyar sobre la pol·lució dels seus dièsel

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Renault va utilitzar "estratègies fraudulentes" durant més de set anys per enganyar sobre els nivells de contaminació dels seus motors dièsel, segons un informe dels serveis antifrau francesos revelat pel diari "Libération".

"Renault SAS va enganyar els consumidors sobre els controls efectuats, i en particular en el control reglamentari d’homologació sobre les emissions contaminants", afirma l’organisme antifrau dependent del Ministeri d’Economia (DGCCRF) en un document de novembre de 2016, que va servir per a l’obertura d’una investigació judicial el gener passat.

Un portaveu de la companyia va dir a Efe que el grup farà públic un comunicat durant la jornada d’avui per donar a conèixer la seua posició.

La Fiscalia de París va anunciar el passat 13 de gener que tres jutges d’instrucció anaven a realitzar indagacions sobre si Renault havia enganyat sobre les qualitats dels seus motors en termes de contaminació, i sobre els controls a què són sotmesos els cotxes per a la seua homologació.

Les indagacions tenien com a base aquest estudi de la DGCCRF, en el qual s’analitzen les grans diferències entre les emissions contaminants de NOx de vehicles Renault en les proves d’homologació i en condicions reals d’utilització.

En el cas del Renault Captur, la diferència constatada a les partícules d’òxid de nitrogen (NOx) va arribar al 377 % i en el del Clio IV al 305 %.

"Aquests resultats permeten sospitar la instal·lació d’un dispositiu fraudulent que modifica específicament la funció del motor per reduir les emissions de NOx en les condicions específiques del test d’homologació perquè les emissions respectin els límits reglamentaris", escriuen els autors de l’informe.

En suport d’aquestes sospites, els agents antifrau que van registrar la seu de Renault als afores de París i dos centres d’investigació el gener de 2016 van trobar missatges de correu electrònic que vindrien a confirmar-ho.

"Libération" va citar un d’aquests missatges, del 25 de novembre de 2015, entre la directora d’assumptes jurídics de l’empresa, la cap de comunicació i el responsable de relacions institucionals, en el que es concloïa que el sistema de descontaminació dels motors es desactiva a la carretera però funciona durant els test.

Segons els càlculs de la DGCCRF, durant els més de set anys en què va estar en marxa aquest sistema de frau, el fabricant va comercialitzar prop de 900.000 vehicles que havien estat homologats de forma dubtosa, la qual cosa va representar una facturació de 16.800 milions d’euros.

En cas que es constatés jurídicament la infracció, la companyia podria rebre una multa equivalent al 10 % del seu volum de negocis, uns 3.500 milions d’euros, va indicar el diari.

Des que el setembre de 2015 va esclatar l’escàndol Volkswagen pels seus dispositius de frau descoberts als Estats Units, Renault ha insistit que ha respectat les regles tècniques i jurídiques.

Pocs dies després que esclatés aquest cas, el Govern francès va posar en marxa una comissió tècnica independent que va treballar durant mesos sobre un centenar de models de marques comercialitzades a França i va concloure que no havia pogut detectar sistemes de frau d’aquest tipus, però que tampoc no podia excloure la seua existència.

Els tècnics van apuntar que en el cas d’alguns cotxes -especialment de Renault- el diferencial d’emissions entre les proves d’homologació i el funcionament en condicions reals era inexplicablement discordant.

tracking