SEGRE

TRIBUNALS

Anticorrupció diu que CX va perdre 41 milions pel solar annex a la Llotja

La denúncia indica que el consell va aprovar presentar l’oferta de Cerbat quan ja li havia estat adjudicada || Afegeix que en va presentar una altra per un preu quasi idèntic

Al solar annex a la Llotja s’havien de construir dos torres de pisos.

Al solar annex a la Llotja s’havien de construir dos torres de pisos.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La denúncia de la Fiscalia Anticorrupció davant de l’Audiència Nacional contra Narcís Serra i uns altres 14 exdirectius de Catalunya Caixa (CX) xifra en 41 milions el menyscapte que va provocar a l’entitat l’operació de compra del solar de les torres de la Llotja a Lleida. És la diferència entre els 49,53 milions pels quals el Centre de Negocis i Convencions, dependent de la Paeria, li va adjudicar la parcel·la el 2006 i els 8,3 milions pels quals va ser traspassada a la Sareb el 2012. Anticorrupció assumeix la denúncia formulada el 2014 pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per una quinzena d’operacions immobiliàries que haurien comportat un perjudici de 720 milions a la caixa. Sobre el solar annex a la Llotja, la venda del qual va servir per finançar el palau de congressos, indica que el consell d’administració de CX va acordar “en data 31 d’octubre del 2006” presentar una oferta de 49,53 milions a través de Promociones Cerbat, participada en un 51% per la seua filial Procam i en un 49% per l’empresa local Batlle Cervera. Tot seguit, afirma que aquest acord “és posterior a l’adjudicació del concurs en data 27 d’octubre del 2006, sense que hi hagi una aprovació anterior als òrgans del govern de l’entitat a tal respecte”, encara que precisa que el consell de Cerbat sí que ho va aprovar el 17 d’octubre. La data d’adjudicació del 27 d’octubre que figura en aquesta denúncia no s’ajusta a les del concurs públic, ja que el termini per presentar ofertes concloïa el 30 d’octubre.

Tant la denúncia del FROB com els atestats de la Guàrdia Civil amb informes sobre totes les operacions i declaracions dels consellers assenyalen que, a més de la de Cerbat, el consell de CX va aprovar presentar una segona oferta a través de la seua filial Procam per un import gairebé idèntic: 49,59 milions. Un atestat detalla que l’exdirigent de CDC a Lleida Estanis Felip, llavors conseller de la caixa, va declarar que “tampoc sap per què es va aprovar en el projecte de la Llotja que CX es presentés al concurs dos vegades quan les condicions del plec no ho permetien”.

Admet a tràmit la denúncia contra l’excúpula de CX per suposada administració deslleial

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno va admetre ahir a tràmit la denúncia contra Serra, l’exdirector general Adolf Todó i uns altres tretze excàrrecs de CX per un presumpte delicte d’administració deslleial.

Va pagar 1,2 milions al soci local per l’adjudicació, segons la Guàrdia Civil

Diversos atestats de la Guàrdia Civil que Anticorrupció inclou en la seua denúncia apunten que Procam hauria pagat 1,2 milions a Batlle Cervera, el seu soci local a Cerbat, per aconseguir l’adjudicació del solar. En un diu que Eduardo Aznar, director de Procam, “va firmar un contracte en què es recollia el pagament d’una bonificació per import d’1.240.967 € a Batlle Cervera [...] pel simple fet de ser Cerbat l’adjudicatària del concurs que promovia l’ajuntament”. En un altre, indica que un dels socis, Antoni Cervera, va declarar que “se li va pagar una bonificació d’1,24 milions si s’aconseguia que se li adjudiqués el concurs de la Llotja”, i que el soci José Batlle va declarar “tenir coneixement de la bonificació”, encara que “creu que no s’ha cobrat”. Aznar va negar que existís una bonificació per l’adjudicació. La Guàrdia Civil destaca que l’oferta de Cerbat era un 51% superior al preu mínim de licitació (32,6 milions).

tracking