SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

Els pagesos cobren els pitjors preus del cereal almenys des del 2010, segons el Govern

El balanç de l’any passat reflecteix una millora dels preus de la fruita, encara que es troben fins un 30% per sota dels de tres campanyes enrere || El vi i l’oli, entre els pocs que registren clares millores

Imatge d’arxiu de sembra de cereal en un camp lleidatà.

Imatge d’arxiu de sembra de cereal en un camp lleidatà.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Agricultura acaba de fer pública l’anàlisi de Preus percebuts pel pagès del 2016 i el balanç és clarament negatiu per a bona part dels grans sectors lleidatans. Per posar un exemple, els cerealistes van cobrar l’any passat les seues collites als preus més baixos almenys des del 2010 i en el cas de la fruita dolça, encara que s’aprecien repunts davant el 2010, si la comparació es fa amb tres anys enrere, la caiguda en les remuneracions oscil·la entre un 15,6 i un 30,3%.

Fa temps que els cerealistes denuncien que els seus ingressos s’estan veient minvats, especialment si tenim en compte que l’any passat les collites van ser curtes a causa dels efectes de la sequera, la qual cosa ja augurava pèrdues milionàries. Si als pocs quilos als magatzems se suma la caiguda de les cotitzacions, el còctel per als seus comptes de resultats és explosiu.

Els productors d’alfals van ser víctimes d’un mercat que no va acabar de demanar com es creia

Boví i porcí registren els millors resultats i conill i pollastre, a la baixa

Per posar tan sols uns exemples, la conselleria xifra en tot just 15,55 euros per cada cent quilos el que ha cobrat un agricultor per un quilo de blat, mentre que si parlem d’ordi de sis carreres es limita a 15,57 i si és de dos carreres, serien 15,47. Per fer-se una idea que parlem de baixos ingressos, el 2012 aconseguien per aquestes mateixes produccions 20,45 euros, 23,63 euros i 24,01 euros, respectivament.

Els productors d’alfals també van ser víctimes d’un mercat que no va acabar de demanar com s’esperava. Es van veure afectats per la crisi del sector lacti, un dels seus clients, i per un mercat xinès que va estar més retret del que hauria sigut desitjable.

L’any passat, la conselleria calcula que els preus percebuts pels pagesos es van limitar a 13,88 euros per cada cent quilos, davant els 15,51 del 2015 o els 17,17 que calcula el departament de Meritxell Serret que es van arribar a embutxacar el 2012.

En el cas de la fruita dolça, la Generalitat apunta a millores de preus el 2016 davant un 2015 que va tornar a ser especialment dur pels efectes del veto rus.

Això sí, els increments van ser mínims i els ingressos arriben a ser entre un 13,6% inferior als de 2013 en el cas de la pera i d’un 30,3% en el del préssec. Queda clar que el veto rus segueix fent estralls i continua en aquesta campanya, amb unes cotitzacions mínimes en la poma.

Entre els pocs sectors agrícoles amb preus a nivells acceptables es troba el vi amb Denominació d’Origen, en el seu millor nivell almenys des del 2010, i l’oli d’oliva, encara que amb poca producció.

En el cas del boví de carn, per la seua part, la conselleria d’Agricultura apunta a una millora, encara que molt discreta, dels ingressos per quilo, amb una mitjana anual de 2,04 euros per quilo.

Malgrat tot, el sector del conill no només continua travessant dificultats en el capítol d’ingressos per quilo, sinó que es van agreujant. Els ingressos per quilo de conill, segons Agricultura, es van limitar l’any passat a 1,63 euros, un euro i mig menys que el 2015. Però cal tenir en compte que la conselleria calcula que el 2013 el mateix producte es valorava a 1,96 euros.

En el cas del preu del pollastre, les caigudes no són potser tan espectaculars però sí preocupants per als grangers. L’any passat van ingressar tot just un euro per quilo, quan el 2012 n’havien aconseguit 1,15. És a dir, que els ingressos de l’any passat eren un 15% inferiors.

La ramaderia aguanta millor un any díficil al campL’informe de Preus percebuts pel pagès de la conselleria d’Agricultura apunta que la ramaderia, almenys el boví i el porcí, va aguantar millor un 2016 difícil en el capítol de preus. L’estudi apunta que els ramaders dedicats al sector del porc van ingressar pràcticament el mateix l’any anterior per quilo d’animal viu, amb 1,13 euros per quilo.

tracking