SEGRE

COMERÇ

La Xina deixa de comprar porc al Brasil i obre expectatives a Lleida

El sector local confia que incrementi les compres a Catalunya i pugui repercutir en els preus || L’escàndol de la carn caducada passa factura als carioques

Imatge d’una de les empreses brasileres implicades en l’escàndol de la carn caducada.

Imatge d’una de les empreses brasileres implicades en l’escàndol de la carn caducada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Xina ha suspès les importacions de carn del Brasil a causa de l’escàndol destapat que grans exportadors carioques han venut carn caducada i amb additius per ocultar-ne el mal estat amb la connivència d’inspectors del país. La notícia, encara que pugui semblar molt llunyana, ha obert grans expectatives al sector porcí lleidatà i català, ja que confia que el forat de producte que pugui deixar aquesta suspensió de compres al Brasil es tradueixi en més exportacions cap al mercat xinès. A més, aquesta notícia es produeix en un moment de preus a l’alça a Mercolleida, en unes dates en les quals no són habituals i si es confirmessin les perspectives positives de vendes cap al gegant asiàtic podria apuntalar aquesta tendència o fortalesa de les cotitzacions. Així ho va explicar ahir el responsable del sector porcí a Aeall-Asaja, Joan Graells.

De fet, l’any passat va començar amb preus baixos en el mercat del porc i van ser les compres de la Xina a Lleida i a Catalunya les que van girar l’evolució de les cotitzacions, amb alces que van permetre tancar el 2016 com un exercici acceptable en termes de resultats per a ramaders i escorxadors.

Altres països, com Corea del Sud o Xile, també posen fre a les compres de carn brasilera

De fet, els operadors havien previst ja per a aquest any un increment de preus de prop d’un 5 per cent i si la demanda xinesa s’incrementa per sobre de les expectatives que es tenien fins ara, l’evolució podria ser fins i tot més positiva. Les últimes cotitzacions del porc de Lleida a Mercolleida se situen en 1,25 euros el quilo.

A més a més, cal tenir en compte que no només la Xina ha vetat l’entrada de productes carnis brasilers. La Comissió Europea ha demanat al Brasil que suspengui les exportacions de carn a territori comunitari de quatre empreses afectades per l’escàndol de la màfia, que ha posat en dubte els controls de seguretat alimentària a l’exportador mundial més gran de boví i pollastre.

Corea del Sud, de moment, ha suspès la distribució de pollastres que havien arribat al país procedents del Brasil per comprovar el seu estat. Xile també ha paralitzat compres i ha generat, a més, un conflicte diplomàtic amb les tenses relacions que mantenen els dos països.

D’altra banda, el Govern del Brasil va atribuir ahir el cas de l’adulteració de la carn a un delicte de corrupció i no a un problema de salut pública o de falta de control sanitari.

tracking