SEGRE

DINERS

El nombre de bitllets de 500 euros cau a nivells del desembre del 2003

El Banc d’Espanya ha publicat avui que al febrer, els espanyols conservaven encara sense bescanviar 1.640,2 milions d’euros en monedes i bitllets de pessetes.

El nombre de bitllets de 500 euros cau a nivells del desembre del 2003

El nombre de bitllets de 500 euros cau a nivells del desembre del 2003

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de bitllets de 500 s’ha situat el febrer en els 47 milions d’unitats, un milió menys que el mes anterior, amb el que ha caigut a nivells de desembre de 2003, segons les dades provisionals publicades aquest dilluns pel Banc d’Espanya.

Aquestes dades mostren que el valor total dels bitllets de 500 euros va ser el febrer de 23.500 milions d’euros, davant els 24.000 milions d’euros de gener.

El fet que hi hagi un major o menor nombre de bitllets de 500 euros respon només a la demanda de les entitats, que, al seu torn, atenen les peticions dels seus clients.

Aquest volum de bitllets no es correspon amb els que estan en circulació a Espanya, ja que en una unió monetària és impossible determinar la circulació per països, ja que un bitllet emès per un banc central d’un Estat pot circular lliurement per tota la zona de l’euro i ser retirat pel banc central d’un altre país.

Si es compara la dada del febrer amb el d’un any abans, la reducció dels bitllets de 500 euros ha estat de 20 milions d’unitats.

Una tendència que es ve repetint des de juliol de 2007, quan el volum de bitllets de 500 euros a Espanya es va atansar als 114 milions d’unitats (uns 57.000 milions d’euros).

La progressiva desaparició dels bitllets de 500 euros s’interpreta, segons algunes fonts, com un indicador que es fan menys operacions fora del control d’Hisenda, ja que els bitllets d’aquesta denominació són els més utilitzats per realitzar pagaments en "diner negre".

El maig passat, el Banc Central Europeu (BCE) va informar que el bitllet de 500 euros es deixarà de produir a finals de 2018 però que continuarà sent una forma de pagament legal, mantindrà sempre el seu valor i es podrà continuar utilitzant per guardar efectiu.

Les dades del Banc d’Espanya també mostren que al febrer es van retirar 21 milions de bitllets de 100 euros, la qual cosa significa que les entitats que operen a Espanya han entregat a la institució més bitllets dels que s’han posat en circulació.

El valor de la quantitat de bitllets de 100 euros està en negatiu des de febrer del 2015 i des de molts anys abans als bitllets de denominacions menors (20, 10 i 5 euros), una cosa que s’explica per l’elevada afluència de turistes, molts dels quals comparteixen la moneda única, segons experts consultats per Efe.

En portar els diners en metàl·lic des dels seus respectius països d’origen, eleven considerablement la xifra de bitllets en circulació a Espanya; posteriorment, una part important d’aquests bitllets acaba als bancs, que no els interessa tenir en el seu poder més dels que necessiten per a l’operativa normal de les oficines, per la qual cosa els dipositen al Banc d’Espanya, juntament amb els deteriorats.

A més, el Banc d’Espanya ha publicat avui que al febrer, els espanyols conservaven encara sense bescanviar 1.640,2 milions d’euros en monedes i bitllets de pessetes.

La xifra de monedes de pessetes no retornades al Banc d’Espanya es manté en 799 milions des d’agost passat, mentre que el nombre de bitllets de pessetes s’ha reduït a 841,2 milions (per sota dels 841,8 de gener).

tracking