SEGRE

ADMINISTRACIÓ

Lleida guanyarà 500 llocs de treball públics i fins a 2.500 places de funcionari

A la Generalitat, segons els acords entre el Govern i els principals sindicats

Imatge d’una de les últimes convocatòries a oposició de la conselleria d’Ensenyament a Lleida, del 2011.

Imatge d’una de les últimes convocatòries a oposició de la conselleria d’Ensenyament a Lleida, del 2011.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La remissió de la crisi començarà a notar-se aquest any en la convocatòria de places d’ocupació pública que beneficiaran especialment els funcionaris que des de fa anys ocupen la seua plaça de forma interina. A Lleida, les diferents contractacions i oposicions suposaran la creació de 500 llocs de treball públics i d’unes 2.500 de funcionari.

La remissió de la crisi es nota també al sector públic, amb escasses convocatòries d’oferta pública de places des del 2010, i pot comportar en tres anys la creació de fins a unes 2.500 places de funcionari de la Generalitat a Lleida. A més, en els propers mesos, a Lleida es contractaran uns 450 nous docents i hi haurà mig centenar més de mossos i bombers. Govern central i sindicats van firmar la setmana passada un acord per reduir el pes dels interins entre el funcionariat del 30% (a Catalunya és del 26 per cent) al 8% i van acordar que els sectors considerats prioritaris (sobretot, Ensenyament, Salut i forces i cossos de seguretat) tinguin una taxa de reposició (de jubilacions) del 100 per cent.

Un dels sectors on hi haurà més expansió és el d’Ensenyament. D’una banda, per al pròxim curs la conselleria ampliarà el nombre de docents en uns 4.700 a Catalunya, segons reflecteixen els acords firmats amb els representants sindicals. Només la reducció d’una hora lectiva setmanal de la jornada a Primària i a Secundària obligarà a contractar-ne una mica més de 2.800, als quals en cal sumar 650 per atendre millores pactades en diferents serveis educatius i 1.200 més per l’augment del nombre d’alumnes a Secundària.

Interior ha anunciat 500 noves places de mossos i 153 de bombers; unes 60 podrien ser a Ponent

Del total, uns 450 correspondran a centres de Lleida, segons els sindicats. Tots ells s’incorporaran com a interins o substituts, encara que està previst que al llarg del curs vinent es convoquin oposicions per a un mínim de 2.000 places de funcionari docent, les proves de les quals se celebrarien cap a finals de curs.

Un dels departaments que tenen més avançada la convocatòria d’oposicions és el de Justícia. En concret, ja ha aprovat convocar aquest any 80 places de psicòleg, cap a finals de l’exercici farà el mateix amb 70 més de treballadors socials i l’any vinent, amb 43 de juristes. A més, el 2018 preveu convocar 300 places d’educadors socials, segons la informació facilitada per fonts solvents. El col·lectiu sanitari i el de l’administració local, altres dels més nombrosos, estan encara per concretar.

Els principals sindicats reclamen a la Generalitat la creació de 45.000 places en tres anys, bàsicament destinades als actuals interins i treballadors laborals temporals, uns 15.000 cada any. Els sindicats esperen que dilluns vinent l’executiu català concreti la convocatòria de les 7.000 places anunciades (reiterades ahir al Parlament per la consellera Dolors Bassa) per a aquest any. És més, confien que al llarg del 2017 s’assoleixin les 14.000 a Catalunya. Encarna Sánchez, secretària general del Sector Públic d’UGT a Catalunya, va advertir ahir que tan important és recuperar l’ocupació pública retallada amb la crisi com els drets minvats, especialment, les pagues del 2012, 2013 i 2014.D’altra banda, els anuncis de noves convocatòries s’han començat a notar a les acadèmies de formació, de moment, en relació amb la convocatòria de Mossos d’Esquadra, segons fonts de General d’Estudis consultades.

Les claus

  • Acord Govern-sindicats. Firmat el 29 de març, preveu reduir en un 90% el nombre d’empleats temporals. A Catalunya són el 26% del funcionariat i ha de quedar en el 8%.
  • Anunci de la Generalitat. El president Puigdemont i la consellera Bassa han anunciat la intenció de la Generalitat de convocar 7.000 places enguany.
  • Consell de ministres. La setmana passada va aprovar un reial decret llei per a la convocatòria de gairebé 8.000 places d’ocupació pública dels sectors docent, forces armades i forces i cossos seguretat.
  • Ensenyament. Contractarà uns 450 docents interins i substituts al pròxim curs a Lleida.
  • Altres sectors. Ni en sanitat ni en administració local s’han concretat xifres i hi haurà 60 nous mossos i bombers.

Quasi 4.000 aspirants per a 300 places de professor de FP Les oposicions que se celebraran amb més immediatesa són les de 300 places de professors de cicles formatius que van ser convocades fa uns mesos pel departament d’Ensenyament. Les proves tindran lloc al mes de maig i la competència serà ferotge, ja que segons va informar ahir la conselleria, hi ha un total de 3.871 aspirants, la qual cosa implica més de 10 per cada plaça. De les 300 convocades, 138 són del cos de professors de Secundària i les especialitats amb més places són les d’informàtica i intervenció sociocomunitària, amb 30 i 20, respectivament. Les 162 restants són del cos de professors de Formació Professional, i les modalitats que ofereixen més llocs de funcionari són la de procediments sanitaris i assistencials (37), sistemes i aplicacions informàtiques (28) i la de serveis a la comunitat (27). D’altra banda, en matèria de Seguretat, Interior ha anunciat 500 places de Mossos i 153 de Bombers. Les de Bombers ja estan en marxa i 29 lleidatans han estat escollits per fer els cursos de formació. Les de Mossos es convocaran aquest any i fonts sindicals calculen que poc més d’una vintena tindran com a destinació Ponent. Una xifra similar es pot donar en el cas dels Bombers, cosa que sumaria entre 50 i 60 nous llocs de treball.

tracking