SEGRE

MACROECONOMIA CONSELL DE MINISTRES

El Govern preveu que l'atur baixarà a l'11,2% el 2020 al crear-se 2 milions de llocs de treball

Calcula que aquell any es fregarà l’equilibri pressupostari, amb un dèficit del 0,5% || Rebuig frontal dels sindicats al pla perquè “no acaba amb les polítiques d’austeritat fiscal i laboral”

Cristóbal Montoro, Íñigo de la Serna i Luis de Guindos, ahir en roda de premsa.

Cristóbal Montoro, Íñigo de la Serna i Luis de Guindos, ahir en roda de premsa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central preveu que l’economia creixi a una taxa mitjana del 2,5% anual fins al 2020, any en què es recuperarà tota l’ocupació destruïda durant la crisi a l’arribar als 20,5 milions d’ocupats i l’atur baixarà a l’11,2%. A més, calcula que llavors s’arribarà gairebé a l’equilibri pressupostari, amb un dèficit públic del 0,5% del PIB.

El Consell de Ministres va donar ahir el vistiplau a l’escenari macroeconòmic i fiscal que recull l’actualització del Programa d’Estabilitat que el Govern ha de remetre a Brussel·les abans que acabi l’abril, juntament amb el Pla Nacional de Reformes.

El PNB no presenta esmena de totalitat contra els Pressupostos després de parlar amb Rajoy

Les grans dades inclouen una revisió de dos dècimes a l’alça del creixement previst per a aquest any, fins al 2,7%, i d’una dècima per al del 2018, fins al 2,5%, mentre que per al 2019 i el 2020 els avenços pronosticats són del 2,4%.

L’ocupació registrarà taxes de creixement lleugerament inferiors al PIB, d’entre el 2,5 i el 2,3%, i propiciarà la creació d’1.996.000 llocs de treball fins al 2020 en termes de l’Enquesta de Població Activa.

L’atur es reduirà en 1.662.000 persones en el període, fins als 2,57 milions a finals del 2020, amb la qual cosa la taxa d’atur baixarà del 18,6% del 2016 al 16,6% del 2017, el 12,9% del 2019 i l’11,2% del 2020.

El camí fiscal té com a novetat l’objectiu de dèficit públic per al 2020, que el Govern ha fixat en el 0,5% del PIB, que serà imputable exclusivament a la Seguretat Social, mentre que per a l’administració central, les comunitats autònomes i els ajuntaments es preveu l’equilibri.

També espera una reducció del deute públic al 92,5% del PIB l’any 2020, un procés de reducció de l’endeutament que, juntament amb la consolidació fiscal, està enfortint el creixement econòmic, segons el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Al final del període recollit en el programa, el Govern espanyol preveu que els ingressos suposin el 38,7% del PIB, per sobre del 38,3% estimat per al 2017, mentre que la despesa se situarà en el 39,2% del PIB el 2020, una xifra molt semblant a la del 2007, en línia amb la reducció del dèficit públic i sense afectar les prestacions.

El ministre va afirmar que la previsió de recaptació tributària inclosa en el programa fins al 2020 té marge per portar a terme la rebaixa d’impostos recollida en el programa electoral del PP.

CCOO i UGT van rebutjar el pla perquè no recull les propostes que van fer arribar als grups parlamentaris i perquè “no acaba amb les polítiques d’austeritat fiscal i laboral”.

Brussel·les portarà Espanya al TJUE per les normes hipotecàries La Comissió Europea portarà Espanya, així com Croàcia, Xipre i Portugal, davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver incorporat “completament” en les seues legislacions la normativa europea sobre crèdits hipotecaris. Els països tenien de termini fins al 21 de març del 2016 per traslladar la llei i l’Executiu comunitari ja havia demanat formalment a aquests països el 2015 que implementessin la directiva. L’objectiu d’aquesta és “crear un mercat de crèdit hipotecari a tota la Unió amb un nivell elevat de protecció dels consumidors”.

tracking