SEGRE

CONSUM

La Guàrdia Civil investiga si Iberdrola es va lucrar per alterar el preu de la llum

Va elevar el preu de les ofertes en les centrals hidràuliques del Duero, el Sil i el Tajo entre el 30 de novembre i el 23 de desembre de 2013, just abans que la tarifa elèctrica es disparés

La Guàrdia Civil investiga si Iberdrola es va lucrar per alterar el preu de la llum

La Guàrdia Civil investiga si Iberdrola es va lucrar per alterar el preu de la llumEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agents de la Unidad Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) investiguen, a partir d’una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció, si Iberdrola es va lucrar per alterar el preu de la llum l’any 2013, han indicat a Efe fonts de la investigació.

Els investigadors de l’UCO es van desplaçar fins les seus de l’elèctrica a Bilbao i Madrid per requerir informació sobre els fets després de la denúncia de la Fiscalia davant de l’Audiència Nacional.

La via penal s’obre després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) multés el 2015 amb 25 milions d’euros Iberdrola per manipular el mercat a l’engròs de l’energia elèctrica el 2013, la qual cosa es considera una conducta "molt greu".

La sanció a Iberdrola Generació està relacionada amb una actuació dirigida a elevar el preu de les ofertes a les centrals hidràuliques del Duero, el Sil i el Tajo entre el 30 de novembre i el 23 de desembre de 2013, just abans que la tarifa elèctrica es disparés.

En les setmanes prèvies a la celebració de la subhasta Cesur per fixar els preus de la tarifa elèctrica d’últim recurs en el primer trimestre de 2014 es van registrar fortes pujades de preus al mercat a l’engròs.

Aquests repunts van provocar que el preu resultant en la subhasta pugés un 26%, el que hagués pujat la tarifa un 10%.

Davant d’aquesta situació, la CNMC va advertir de situacions atípiques, encara que no manipulació, el que va derivar en la suspensió de la subhasta i, en última instància, la substitució del sistema de tarifa d’últim recurs pel preu voluntari al petit consumidor (pvpc).

tracking