SEGRE

LABORAL

Les baixes laborals per malaltia es disparen un 33 per cent a Lleida

Aquest any es registren pràcticament 4.000 cada mes, davant les prop de tres mil de mitjana del 2016 || La majoria es refereixen a dolors lumbars i casos psiquiàtrics

Els mals d’esquena són una de les raons més comunes d’incapacitat laboral.

Els mals d’esquena són una de les raons més comunes d’incapacitat laboral.ASEPEYO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les baixes laborals per malaltia comuna s’han disparat a Lleida pràcticament un 33%. Aquest any es registra una mitjana de 3.963 processos nous d’incapacitat laboral al mes per aquesta causa, mentre que la mitjana de l’any passat era de tot just 2.975, segons dades del ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

D’aquesta manera, es constata un canvi en la tendència de l’absentisme laboral. Durant la crisi, l’absentisme laboral a causa de problemes de salut s’havia reduït de forma sensible com a conseqüència, segons les organitzacions sindicals, de la por de molts treballadors a poder perdre la feina o ser els primers en la llista en cas que l’empresa decidís aplicar un expedient de regulació.

Amb la millora de la situació econòmica, aquest temor disminueix i explicaria el repunt en l’absentisme. L’any amb el nombre més baix de processos iniciats al mes va ser el 2013, amb tot just 2.403. Des d’aquell moment, s’ha anat incrementant de nou.

Segons un informe fet públic aqeust dijous per Asepeyo, el perfil predominant del treballador absentista a Catalunya és dona dels 31 als 40 anys i amb menys de tres d’antiguitat a l’empresa. L’estudi destaca les patologies psicològiques com la causa més freqüent de baixa, amb una mitjana de 78 dies de baixa a l’any, seguida de la traumatològica (la més comuna, relacionada amb la zona lumbar), amb una mitjana de 56 dies anuals.

Els dies de la setmana amb més incidència de baixes són els dilluns i els dimarts, amb gairebé la meitat dels casos. Prop del 44% dels casos tenen una durada inferior als tres dies i aproximadament el 57% de les baixes correspon a treballadors amb menys de tres anys d’antiguitat a l’empresa. L’informe destaca que els treballadors majors de 60 anys són els que menys agafen la baixa, amb només un 3,75% dels casos.

La despesa en pensions a Lleida creix un 2,3% l’últim any La despesa mitjana en pensions a Lleida ha crescut un 2,3% l’últim any, encara que, malgrat aquest augment, continuen estant un 12,5% per sota sobre la pensió mitjana estatal. Un pensionista lleidatà rep de mitjana 804,53 euros, mentre que en el conjunt de l’Estat aquesta prestació ascendeix a 919, 55. També és a la cua a Catalunya, on els ingressos mitjans percebuts per pensió són de 955 euros. La majoria dels pensionistes a Lleida ho són a causa de la jubilació i reben de mitjana 915,04 euros al mes, menys que a la resta de Catalunya.

tracking