SEGRE

LABORAL

UGT alerta que màfies de l'Est poden portar temporers a Lleida

Detectades en la campanya de cítrics de Tarragona que exploten treballadors de Romania i Bulgària || Campanya, a més, contra “falses cooperatives” laborals

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

UGT va alertar aquest dilluns que s’han detectat màfies de l’Est que abusen, gairebé fins a l’esclavitud, de treballadors de Romania i Bulgària en campanyes agrícoles com les dels cítrics a Castelló i Tarragona i la de l’oliva a Andalusia. En aquest context, alerta sobre la possibilitat que pretenguin ampliar l’àmbit d’actuació a Lleida durant la campanya de la fruita.

El president de l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants de Catalunya (AMIC-UGT), David Papiol, va afirmar aquest dilluns en roda de premsa a Lleida que al sindicat li va cridar l’atenció la gran quantitat de treballadors d’un mateix país en la recollida de cítrics.

El sindicat ha atès durant l’últim any més de 1.200 immigrants a la província

El sindicat assegura que els casos d’explotació es donen amb jornades de treball molt superiors a les normals, i cobrarien per menys hores de les que s’haurien efectuat realment. A més, cobrarien salaris molt inferiors als marcats pel conveni del camp en cada cas i els líders de les màfies els cobrarien, fins i tot quantitats desmesurades, per l’allotjament o altres serveis.

El líder del sindicat a Lleida, José Luis Aguilà, va explicar que no tenen constància “de forma fefaent” que aquestes màfies actuïn a Lleida i va afirmar que es mantindran vigilants i reclamen l’actuació de la Inspecció de Treball contra qualsevol irregularitat. De totes maneres, va voler destacar que la campanya de la fruita a Lleida ha millorat en les últimes dècades gràcies a l’actuació conjunta de tots els actors de la campanya.

D’altra banda, AMIC-UGT també investiga la possible existència d’empreses que creïn falses cooperatives que actuarien en l’àmbit agrari, amb falsos autònoms o amb treballadors que cobren menys del que estableix el conveni, així com ja passa a Lleida i en altres demarcacions catalanes al sector carni, assegura. En aquest sentit, el sindicat també reclama més actuacions de la Inspecció de Treball per regularitzar la situació d’aquests treballadors.

AMIC-UGT va incrementar durant l’any 2016 el nombre d’usuaris que va atendre a les comarques de Lleida, i va assolir els 1.231. El perfil dels usuaris és d’una persona d’entre 25 i 39 anys, sobretot homes (un 61 per cent del total) amb més de deu anys de residència a l’Estat.

Destaca l’increment de les atencions a persones de 40 a 64 anys, així com a persones nouvingudes amb menys d’un any de residència a Catalunya o a Espanya

.

Temporers a la campanya de la fruita a Lleida.

Els agricultors lleidatans han assegurat ja prop del 92% de la producció de fruita previstaItmar Fabregat

tracking