SEGRE

CRISI CORONAVIRUS

Indignació entre els autònoms pel col·lapse per demanar els ajuts

La Generalitat ajorna fins avui les sol·licituds davant la saturació de la pàgina web de Treball || Els emprenedors denuncien a més que són clarament insuficients

Imatge d’una protesta del sector de l’hostaleria de Lleida el mes de juliol passat.

Imatge d’una protesta del sector de l’hostaleria de Lleida el mes de juliol passat.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors autònoms de Lleida i de tot Catalunya es mostren indignats pels problemes a l’hora de sol·licitar els ajuts al sector per l’impacte del coronavirus anunciats per la conselleria de Treball. El web del departament es va col·lapsar ahir i era pràcticament impossible tramitar-les, segons van explicar emprenedors, i la situació va portar la Generalitat a retardar fins avui dimarts la tramitació. Tot plegat mentre el sector insisteix que la partida prevista de 20 milions d’euros és segons la seua opinió clarament insuficient, ja que es calcula que arribin a uns 10.000 emprenedors.

Només a Lleida hi ha 32.758 autònoms de totes les activitats, als quals s’afegeixen 5.464 del sector agrari. En el conjunt de Catalunya són 533.202 i 12.544, respectivament. Es tracta d’una ajuda de 2.000 euros en un pagament únic i estava previst que les peticions es resolguin per ordre cronològic. Des de Lleida, la patronal AMALL-ATA va reclamar ajuts universals per al col·lectiu davant dels estralls causats per la Covid. Va recordar que molts d’ells ja porten molts mesos sense ingressos, com la restauració, els gimnasos o els centres d’estètica.

Un total de 7.650 empreses de Lleida es beneficien de la línia d’avals ICO per pal·liar els efectes de la Covid

L’allau de sol·licituds va bloquejar ahir al matí el web de la conselleria, encara que es van arribar a tramitar 3.543 sol·licituds, un volum que Treball va qualificar de “molt alt”.

Davant dels problemes i les queixes, el Govern va decidir ajornar fins avui dimarts, a les 09.00 hores, el tràmit per sol·licitar els ajuts. Segons va informar el departament de Polítiques Digitals, la plataforma tecnològica Vàlid va generar “algunes incidències” a causa de l’alta demanda simultània, cosa que va fer alentir el procés i va provocar “talls en el servei de tramitació”. Per poder accelerar el procés, el Govern treballava ahir per reforçar-la.

En un altre ordre de coses, la línia d’avals ICO per pal·liar els efectes de la Covid-19 ha beneficiat 11.524 operacions per part de 7.650 empreses lleidatanes, des del març i fins al 31 d’octubre, segons assenyalen dades del ministeri d’Assumptes econòmics. L’import avalat ha estat de 880,5 milions d’euros, i el finançament concedit ascendeix a 1.144,8 milions.

El subdelegat del Govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, va posar en relleu que aquests avals “han estat el principal recurs del qual han disposat moltes empreses per enfrontar-se a la situació de parada provocada per la pandèmia i garantir la liquiditat”.

tracking