ESQUÍ DE FONS COMPETICIÓ

La Marxa Beret supera els 700 inscrits, el 30% estrangers

No descarten demanar un altre Europeu el 2019 coincidint amb la 40a edició

Un grup de voluntaris preparant les bosses per als corredors.

La Marxa Beret, que organitzen les institucions araneses i Baqueira i que aquest cap de setmana complirà trenta-vuit anys de vida, va camí de mantenir la gran participació de l’any passat –uns 1.200 corredors–, a pesar de no estar en el circuit Euroloppet ni ser Campionat d’Europa de maratons d’esquí de fons. Ahir es va tancar la inscripció on-line i es van superar els 700 corredors, dels quals prop d’un 30 per cent són estrangers, principalment dels països nòrdics.

Més d’un centenar de finlandesos, noruecs, suïssos i suecs, especialment, han formalitzat la inscripció a través d’agències de viatge, que inclouen la prova en un pack de vacances. “L’objectiu pel qual vam decidir entrar en el circuit Euroloppet va ser per promocionar la prova a l’estranger, que se’ns conegués, ja que en aquests països nòrdics es pensen que a Espanya només hi ha sol i platja”, va indicar el seu coordinador, Marc Puig, que va afegir que “en aquests tres anys que hem estat en el circuit, i amb l’Europeu que vam organitzar l’any passat, l’objectiu s’ha assolit amb escreix, per això hem decidit abandonar-lo, ja que ara el repte és recuperar el públic nacional. Hem detectat que, al ser una prova del calendari internacional, molta gent era reticent a participar-hi, perquè creia que el nivell era molt superior, per això volem tornar a l’origen i que la prova torni a tenir el caràcter popular i festiu de sempre”.

No obstant, Puig no descarta que en un futur no gaire llunyà es torni a optar per una prova internacional, concretament per un altre Campionat d’Europa, que podria disputar-se el 2019 coincidint amb l’edició número quaranta de la Marxa Beret.

En l’àmbit competitiu, la prova arrancarà demà amb una exhibició d’esprint, que per primera vegada es disputarà a Arties, on participaran els millors esquiadors estatals, mentre que diumenge hi haurà la prova reina amb les distàncies dels 10, 21 i 40 quilòmetres.

Entre els participants que optaran a les medalles, hi haurà un clar domini lleidatà, ja que destacaran, entre d’altres, Gral Sellés i Martín Morales (Bellver), Paula Martínez i Pol Riu (CENA), Cesc Collel, Jaume Pueyo i Gerard Palomo (CEFUC), i també Marta Moreno (CAEI).

L’altre integrant de la selecció espanyola, l’aragonès Martí Vigo, que estudia a la Universitat de Lleida, va aconseguir una meritòria catorzena posició en els 10 quilòmetres estil lliure.

Els dos esquiadors completaran avui la seua participació mundialista disputant la prova d’esquiatló, que combina els dos estils.

D’altra banda, Júlia Bargalló, del CAEI, competeix avui a la Copa d’Europa d’esquí alpí a Châtel (França).

Lydia Iglesias, la 40a i Martí Vigo, el 14è al Mundial júnior dels EUA? L’aranesa Lydia Iglesias ha debutat en el Campionat del Món júnior d’esquí de fons, que es disputa durant tota la setmana a Park City (Estats Units), i ho ha fet en dos disciplines. En la modalitat d’esprint, va acabar en la posició 48, classificació que va millorar ahir en els 5 quilòmetres patinador, en què va finalitzar la número 40.