Futbol

Mai vist fins ara!

El Barça marca sis gols al PSG, com havia avisat Luis Enrique, per firmar la més gran remuntada a Europa || Neymar va anotar un doblet en només dos minuts i va fer l’assistència del sisè a Sergi Roberto

Sergi Roberto va passar ahir a la història a l’anotar el sisè gol que permetia al Barça firmar la golejada més gran de la història i que posava l’equip a quarts de final.

Un gol de Sergi Roberto al minut 95 va desfermar la bogeria al Camp Nou, on el Barça va protagonitzar una remuntada fins ara mai vista en la història de les competicions continentals, ja que va tombar el 4-0 de l’anada amb un 6-1 després d’aconseguir tres gols en els últims set minuts. Després d’un gran partit, després d’avançar-se per 3-0, un gol d’Edinson Cavani en el 62 semblava acabar amb les esperances dels blaugranes, que necessitaven tres gols més per ficar-se a quarts de final. Però el Barça va creure quan pitjor ho tenia. El PSG s’havia refet, però llavors va aparèixer el talent i la persistència de l’equip de Luis Enrique, un tècnic que va avisar que podien endossar-ne sis al PSG i que el seu equip tindria el seu moment en el partit, i no es va equivocar.

Amb 3-1 en el minut 88, la sort semblava llançada a favor dels parisencs. Però llavors Neymar va encertar en un perfecte llançament de falta (4-1), en la següent acció Luis Suárez va ser abatut a l’àrea i el brasiler va encertar des del punt de penal (5-1, min.90). Cinc minuts d’afegit van donar per a molt. El Barça es va bolcar, Gerard Piqué va jugar de nou i Ter Stegen va anar a rematar un parell d’accions. Quan el temps es consumia, Neymar va deixar enrere el seu marcador i va posar una pilota a l’àrea perquè Sergi Roberto desfermés el deliri al Camp Nou (6-1, min.95). El Barça va remar i va creure en les seues possibilitats des del primer minut. Preparada l’escenografia, disposada una alineació molt ambiciosa, el Barcelona va sortir com un coet. Va dibuixar Emery un plantejament molt conservador, pràcticament amb cinc mitjos i quatre defenses, i quan els parisencs van voler adonar-se’n ja perdien per 1-0 i només s’havien disputat tres minuts. Luis Enrique no havia amagat les seues intencions des de feia setmanes i va posar un 3-4-3. Tres centrals i poblar el migcamp per tenir superioritat i que apareguessin els seus millors homes en atac i, sobretot, tenir paciència.

L’equip blaugrana va accedir per desè any consecutiu als quarts de la Lliga de Campions

En la primera aproximació del Barça, Luis Suárez va demostrar el seu instint golejador. En una acció embolicada a l’àrea, Thiago Silva no va poder refusar i l’uruguaià es va avançar a tots per marcar (1-0). La pilota no li durava gens als francesos, que no podien combinar ni una passada. El Barça, sense desesperar-se, buscava espais, però no acabava de trobar-los, tampoc apareixia Messi que, de mitja punta, es perdia entre la densa defensa del PSG. A la primera mitja hora, els de Luis Enrique van arribar amb jugades de pilota aturada i en alguna acció individual. En la primera vegada que el PSG es va atansar a Ter Stegen va reclamar un penal de Mascherano. Aquesta va ser l’única aportació en atac dels d’Emery en el primer temps. Apresa la lliçó de la paciència. El Barça es deixava l’ànima en cada acció, sobretot del seu triplet de centrals que ahir havia de ser tan decisiu com el trident en atac. El guió estava perfectament dibuixat, el PSG buscava una contra per liquidar el partit, però les seues bales eren de fogueig.

Al quart d’hora, Messi, poc participatiu fins llavors, va disposar d’una falta a la frontal que va sortir a prop de la creu de Trapp, i dos minuts més tard, Neymar, que encarava una vegada i una altra Meunier, va engaltar un xut llunyà que va sortir fora per poc.

Malgrat el domini, malgrat les ràpides recuperacions en camp contrari, el Barça no acabava de tenir oportunitats clares. El PSG ho va fiar tot a alguna acció de Cavani. El seu centre del camp no va oferir més que brega i el Barça va seguir a la seua, va jugar amb paciència i amb el rellotge, com si tingués tot el temps del món per firmar la remuntada. Si l’1-0 va arribar en una acció de nou de Suárez, el 2-0 es va produir en una acció de fe d’Andrés Iniesta. El capità va anar a buscar una pilota a l’àrea que havia deixat passar Suárez i va tocar la pilota amb el taló per posar-la dins de l’àrea. Kurzawa, que passava per allà, va aclarir i es va introduir la pilota a la seua porteria (2-0, min.40).

Amb la meitat del partit jugat, el Barça tenia la meitat de la feina feta, tot semblava perfectament calculat, però va saltar pels aires als cinc minuts del segon temps, quan els blaugranes van marcar el tercer de penal. Va ser en una acció d’Iniesta sobre Neymar, va relliscar Meunier i va fer caure el brasiler. L’àrbitre inicialment no va assenyalar res, però a instàncies del jutge de gol sí que ho va fer. Messi no va fallar (3-0) i amb 40 minuts per jugar, al Barça li faltava una diana per igualar l’eliminatòria. Però des de l’inici del segon temps, alguna cosa havia canviat. Emery havia vist que el camí per passar l’eliminatòria no era penjar el seu equip del travesser de Trapp. Va posar en joc Di Maria per Lucas i el seu equip va pressionar més amunt. Va trobar Cavani i les ocasions van arribar per als parisencs. L’uruguaià, en una acció de Meunier (min.52), va rematar al pal en el primer avís. En el segon va emmudir el Camp Nou. En una acció de pilota aturada, Kurzawa va posar la pilota al balcó de l’àrea petita i Cavani va marcar el gol que semblava donar-li tota la tranquil·litat al seu equip (3-1, min.62). Va afectar el gol els blaugranes, que ja s’enfrontaven a un impossible, perquè havien de marcar tres gols més, i el partit semblava que anava morint a poc a poc. A més, Cavani va tenir el 3-2 que Ter Stegen va evitar de forma magistral. El Barça es movia per inèrcies i no tenia ocasions clares. El PSG ja feia estona que s’havia tornat a parapetar enrere, però va aparèixer la genialitat de Neymar, que va transformar amb mestria una falta per marcar el 4-1 en el 88.

L’equip va creure i el Camp Nou el va catapultar. Luis Suárez va ser abatut per Marquinhos al 90 i el brasiler va anotar de penal el 5-1. Amb cinc minuts per jugar tot era possible i Sergi Roberto va obrar el miracle, de nou en una acció en què Neymar va ser determinant. El brasiler li va posar la pilota i el del planter, amb la puntera, va batre Trapp en l’últim sospir del partit. El Camp Nou no s’ho creia, el PSG tampoc, el Barça va fer història i està a quarts de final. Els de Luis Enrique ja tenen la seua gran remuntada per als llibres d’història.