SEGRE

FUTBOL FEMENÍ

De Pardinyes a Suècia

Alexandra Taberner i Janira Rodríguez s’incorporen al maig a l’AFC Luleå, de la Segona divisió sueca || Acaben d’ascendir amb l’equip lleidatà a l’avantsala de la màxima categoria

Janira i Alexandra compaginaran les dos lligues, ja que a Suècia la competició es juga d’abril a setembre.

Janira i Alexandra compaginaran les dos lligues, ja que a Suècia la competició es juga d’abril a setembre.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futbol femení segueix de moda a Lleida. Si fa unes setmanes el títol conquerit per l’infantil de l’AEM en una lliga de nois feia la volta al món, el passat cap de setmana era el Pardinyes qui feia història recuperant la Segona divisió espanyola en què ja havia militat fa una dècada. Dos de les principals artífexs, Alexandra Taberner i Janira Rodríguez, començaran d’aquí a una setmana una aventura en el futbol suec, la Lliga del qual es juga d’abril a setembre per la climatologia, i després es reincorporaran al Pardinyes. Totes dos han fitxat per l’AFC Luleå, equip que l’any passat, amb Taberner a les seues files, va aconseguir l’ascens a Segona.

Va contribuir amb 22 gols a l’ascens del Luleå, com la màxima golejadora de l’equip i quedant a només un gol d’aconseguir el pichichi. “Va ser una experiència boníssima, un luxe a nivell esportiu. Allà el futbol és més físic i per això és tan important el joc de toc amb jugadores catalanes”, explica la lleidatana, de 20 anys, a qui va arribar l’oferta a través d’una exjugadora de l’equip. “Em van dir que buscaven una davantera i no m’ho vaig pensar. Als deu minuts vaig trucar als meus pares, em van dir que sí i la setmana següent ja tenia els bitllets”. Després d’estar una setmana a prova, va fitxar i al final de la temporada va tornar amb la renovació.

Aquest any tornarà amb una companya, Janira, que va ser una de les quatre que van preseleccionar els tècnics nòrdics quan van venir a veure un partit de Lliga a Lleida. “És com un somni, és el que havia desitjat des de sempre, poder jugar en un altre país perquè aquí és molt difícil viure del futbol si ets un noi”, reconeix la central del Pardinyes, de 22 anys, que han militat també a Magraners, Lleida i AEM, aquests dos últims a Segona divisió.

Totes dos jugadores coincideixen que el futbol femení té ara més difusió, però no la suficient. “No ens prenen seriosament. Moltes paraules i pocs fets”, apunta Jani. Sobre l’èxit de l’AEM infantil, Alexandra és taxativa: “És bo per al nostre futbol, però crec que se li ha donat massa bombo i l’èxit els pujarà al cap.”

“Allà et tracten com a una jugadora professional”, apunta Alexandra, que va començar a jugar als 15 anys.

Cobraran 1.500 € al mes, amb pis i manutenció Al marge de viure una nova experiència en un altre país i fent el que més els agrada, la proposta econòmica és infinitament superior al que poden aspirar en el Pardinyes, on han de sufragar les despeses de desplaçaments (uns 200 euros per cap). En el Luleå, en canvi, percebran un salari de 1.500 euros mensuals i, a més, el club els proporciona allotjament i assumeix d’altra banda les despeses de manutenció.

Janira i Alexandra compaginaran les dos lligues, ja que a Suècia la competició es juga d’abril a setembre.

Janira i Alexandra compaginaran les dos lligues, ja que a Suècia la competició es juga d’abril a setembre.LLEONARD DELSHAMS

tracking