SEGRE

FUTBOL ESPORT DE BASE

La Copa Valors, un torneig sense pares violents

Deu equips de la ciutat, benjamins i prebenjamins, jugaran el dia 20 a Balàfia la Copa Valors, que prioritza l’esportivitat davant del marcador || Puntua el comportament de jugadors i afició

Un partit de benjamins disputat a les instal·lacions de la UE Balàfia.

Un partit de benjamins disputat a les instal·lacions de la UE Balàfia.OSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu equips de clubs de futbol base de la ciutat, cinc en categoria benjamina i cinc en prebenjamina, participaran el dia 20 a les instal·lacions de la UE Balàfia a la Copa Valors, un torneig que impulsa el fair play i prioritza l’esportivitat davant del marcador implicant en el bon comportament jugadors, entrenadors i pares.

Aquesta Copa Valors de futbol base, organitzada per la UE Balàfia amb la col·laboració de les empreses Sports Challenge i Kids in Action, es basa en quatre eixos principals que determinen la victòria i la nova normativa de joc.

L’àrbitre mostra targeta verda al jugador que tingui un gest esportiu i hi ha un espai de convivència

En aquest sentit, els barems per mesurar els valors de cada equip són mostrar una targeta verda a cada jugador que tingui un gest d’esportivitat; un tercer temps de camaraderia en què els dos equips dialogaran després del partit exercint de mediador un psicòleg; un mural o espai de convivència on pares i fills penjaran dibuixos amb frases que fomentin aquests valors cívics, i, finalment, acompanyants i seguidors dels equips podran puntuar-se mútuament per determinar quina ha sigut la millor afició. Amb tots aquests paràmetres, s’establirà qui ha sigut el millor equip no només en funció dels resultats esportius, sinó sumant els punts dels valors de joc net demostrats.

Aquest model de competició, que busca alliberar els nois d’una pressió que els impedeix formar-se i disfrutar, es va posar per primera vegada en pràctica a Lleida el març de l’any passat amb el col·legi Episcopal com a seu, el padrí l’àrbitre de futbol de Primera divisió Xavier Estrada Fernández i, en aquell cas, amb competicions de futbol sala i voleibol.

Després, al novembre, el torneig va ser de minihandbol, amb l’Handbol Pardinyes com a amfitrió i, recentment, a l’abril, es va organitzar una edició especial de bowling a les instal·lacions del centre de lleure Ozone. Tanmateix, on va nàixer realment la Copa Valors va ser a Tortosa, i Ramon Folguera, de Sports Challenge, la va importar a Lleida. “L’esport ha de ser una eina per educar en valors i, per això, a la Copa Valors, s’avalua el comportament de tots aquells que puguin influir en la formació dels nens, davant del marcador”, explica Folguera.

Sistema de puntuació

  • Targeta verda al joc net. La targeta s’ensenyarà quan jugadors i jugadores mostrin alguna actitud relacionada amb valors educatius i esportius cap als companys o els rivals. Aquest model serà el que donarà la victòria i no el resultat esportiu, com és habitual.
  • Tercer temps de convivència. L’experiència no s’acaba amb el final del partit, sinó amb el tercer temps, organitzat després del matx. Aquest consisteix en un dinar compartit entre els dos equips amb la finalitat de crear un ambient de diàleg. Hi haurà una persona mediadora, que serà un psicòleg especialitzat en coaching i en intel·ligència emocional.
  • Comportament dels pares. Els pares, acompanyants i aficionats podran puntuar-se mútuament per poder determinar quina és la millor afició. La votació es realitzarà d’acord amb diferents paràmetres establerts que fan referència al comportament entre el mateix equip, cap al rival, l’àrbitre i la mateixa organització.
  • Mural per recordar valors. Pares i fills penjaran dibuixos i frases per prendre consciència de les accions que diàriament realitzen a casa per fomentar valors. 
tracking