SEGRE

ALPINISME EXPEDICIONS

Latorre corona els 14

Puja a l’Everest i és el primer català i el cinquè espanyol que ho aconsegueix || Volia fer la gesta sense oxigen artificial, però en aquest va haver d’usar-ne

L’alpinista Ferran Latorre, a l’Everest.

L’alpinista Ferran Latorre, a l’Everest.WWW.FERRANLATORRE.COM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ferran Latorre va assolir el cim de l’Everest. Els seus peus van trepitjar els 8.848 metres entorn de les 04.15 hores de la matinada d’ahir dissabte a Espanya (vuit del matí al Nepal). Latorre va sortir del Camp 4 a les sis de la tarda del divendres 26 de maig. Va assolir el cim, entre una intensa nevada, al costat de l’austríac Hans Wenzl, ja que els seus altres dos companys d’expedició, el francès Yannick Graziani i el xerpa Dawa Sange, es van quedar als 8.500 metres. Va caldre esperar que Latorre retornés al Camp 4 per tenir la confirmació oficial que havia fet cim. Era la seua setena incursió en els pendents del sostre del planeta. Aquesta vegada sí que va aconseguir arribar dalt de tot, encara que va haver de renunciar a fer-ho sense l’ús d’oxigen extra. “Volia fer cim sense oxigen suplementari, però era massa dur pel mal temps que feia. Però igualment estic content, per fi he fet aquest cim, he tancat el projecte”, va afirmar a Catalunya Ràdio. Latorre ha completat els catorze vuitmils i és el primer català que ho aconsegueix i el cinquè espanyol. El projecte CAT14x8.000 es va culminar amb èxit després d’arrancar el 2012 gràcies al patrocini de CaixaBank, encara que Latorre va anunciar tres anys abans l’objectiu, quan, després de pujar al Kangchenjunga (8.586 metres), havia completat sis vuitmils.

Aquesta ascensió, a més, ha comptat amb un vessant científic. Impulsat per la Fundació La Caixa i liderat per un equip mèdic de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, es durà a terme un estudi genètic que avaluarà com el cos humà s’adapta a la falta d’oxigen (hipòxia) en altura.

El de Vic va ascendir el seu primer tresmil a la vall de Boí i va veure nàixer la seua passió a Aigüestortes

La passió per la muntanya de Latorre va arrancar de nen. Tant el seu pare com l’escola en la qual va cursar els estudis es van encarregar de portar-lo una setmana sencera al Parc Nacional d’Aigüestortes.

Allà va emergir el seu interès per la muntanya i el seu primer tresmil va ser la Punta Alta (3.014 metres), a la vall de Boí (Alta Ribagorça).

tracking