SEGRE

INICIATIVA UNESCO

Gran cita per al geoparc de Tremp

Tres dels membres del projecte que han viatjat a Torquay.

Tres dels membres del projecte que han viatjat a Torquay.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec finalitza avui la seua participació en el setè Congrés Internacional de Geoparcs Mundials de la Unesco, que s’ha celebrat a Torquay (Anglaterra). Un congrés al qual han assistit prop de set-cents delegats de geoparcs mundials i alts càrrecs de la Unesco, entre d’altres. Encara que en principi, i com s’havia fet en ocasions anteriors, els reconeixements es coneixien l’últim dia, és a dir avui, la decisió no es farà pública fins a l’abril de l’any que ve, quan es revelarà el resultat d’una votació dels setanta membres del Comitè de Coordinació de la Xarxa Europea de Geoparcs i la ratificació de l’Assemblea General de la Unesco.

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec està impulsat per l’ajuntament de la capital del Jussà, però engloba tots els municipis de la comarca i altres de pròxims, en unes 14.000 hectàrees de terreny (vegeu el desglossament). És un projecte que vol posar en relleu les ciències de la Terra en tots els àmbits, des de l’àmbit científic fins al social. En aquest sentit, s’organitzen al llarg de l’any xarrades divulgatives, cursos universitaris, projectes turístics i propostes obertes a tota la població. El territori que inclou la conca de Tremp és conegut mundialment per la seua riquesa geològica. A més, la zona també és reconeguda per la seua importància en jaciments paleontològics. Cada any més de dos mil geòlegs recorren la zona per aprendre (universitats), investigar (empreses petroleres) o cartografiar. La zona ha estat font d’investigació sobre les estructures que van formar el Pirineu, l’aprofitament del recurs hidràulic i miner, la reproducció d’escenaris geològics en la investigació d’hidrocarburs i el descobriment d’importants jaciments paleontològics. Tot això ha portat el consistori de Tremp a emprendre un projecte més potent i d’una gran envergadura i repercussió social i econòmica.

La Xarxa de Geoparcs Europeus (www.europeangeoparks.org) inclou actualment seixanta-quatre espais en vint-i-dos països, dels quals deu es troben a Espanya. Actualment, a Catalunya, només n’hi ha un, el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, que formen la comarca del Bages i el municipi de Collbató i que treballa activament per a la protecció del seu patrimoni geològic (com és el cas de Montserrat) i l’integra a una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.

La Xarxa Global de Geoparcs (www.globalgeopark.org) té un total de cent onze geoparcs repartits per trenta-cinc països de tot el món.

tracking