SEGRE

RELIGIÓ MISTERI

El bisbe Novell atén ‘posseïts’

Ho fa personalment i demana ajuda a capellans i laics quan és necessari || Els psiquiatres alerten l’Església que les víctimes pateixen patologies histèriques o psicòtiques

Teresa Porqueras, autora del llibre ‘Cara a cara con Satanás’.

Teresa Porqueras, autora del llibre ‘Cara a cara con Satanás’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, atén personalment persones que necessiten exorcismes perquè creuen estar posseïdes pel dimoni. Així ho va explicar ahir una portaveu de la diòcesi de Solsona, que va afirmar que el bisbe li havia assenyalat, a preguntes d’aquest diari, que “quan hi ha una persona necessitada” perquè creu estar posseïda l’atén personalment. La mateixa portaveu va afegir que, quan és necessari, el bisbe demana ajuda a sacerdots o a laics per atendre aquestes persones. La portaveu de la diòcesi va explicar aquests extrems després de ser preguntada per aquest diari arran del cas de la dona de Lleida que fa set anys que se sotmet a exorcismes revelat ahir per SEGRE. Segons ha pogut saber aquest diari, hi ha tanta demanda que en algunes ocasions exorcistes d’altres ciutats han hagut de desplaçar-se a Lleida per atendre suposats posseïts. L’habitual és que el pare Juan José Gallego, exorcista oficial de l’arquebisbat de Barcelona, atengui les presumptes possessions demoníaques al convent de Santa Catalina de Barcelona. Des del mes de març compta amb el reforç del sacerdot Josep Serra, que també passa a ser exorcista oficial de Catalunya. Però, excepcionalment, els bisbes poden realitzar exorcismes o bé autoritzar sacerdots a fer-ho per tractar casos lleus. Es practiquen una quinzena d’exorcismes a la setmana a Catalunya i hi ha llista d’espera. Al llibre Cara a cara con Satanás (Apostroph), de la lleidatana Teresa Porqueras, s’explica el cas de la posseïda que fa set anys que està en tractament. “Vaig incloure aquest cas perquè tenia permís per fer-ho, però no és únic.” Porqueras diferencia entre les possessions, “que són molt poc freqüents”, i les “influències satàniques”. Encara que no apareix al llibre, també es va entrevistar amb una altra dona de Lleida que ha estat exorcitzada però no pel pare Gallego”, sinó per un altre sacerdot “del qual no estic autoritzada a revelar cap dada”. Aquesta dona “viu amb por” perquè a casa seua “passen fenòmens paranormals”. L’experta en misteri diu que una de les raons que hi hagi tanta demanda és “perquè han augmentat els ritus satànics”, i assegura que al Pirineu “hi ha sectes que oficien misses negres”. La lleidatana ha seguit de prop el pare Gallego durant un any i, a més d’entrevistar-se amb altres exorcistes i amb posseïts, ha presenciat un exorcisme. “Vaig començar el llibre amb reticències, però el que he vist i viscut m’ha canviat”, assegura. Els psiquiatres, per la seua part, adverteixen l’Església que els suposats posseïts pateixen estructures histèriques o psicòtiques (vegeu el desglossament).

“Ningú porta el diable dins; no hi ha res a expulsar”Àngel Pedra, psiquiatre de l’hospital Santa Maria de Lleida, assegura que “ningú porta el diable dins”, per la qual cosa “no hi ha res a expulsar”. Pedra explica que “les persones que es creuen posseïts presenten estructures histèriques o psicòtiques. En casos extrems poden arribar a convulsar o tenir sensació que hi ha presències a l’espai, però amb tractament aquestes situacions s’eviten. Estem parlant de persones amb patologies mentals”. Quin tipus de persones? “Normalment són primitives i viuen amb por. Solen tenir creences que poden arribar a ser patològiques.” I insisteix: “Els capellans poden ajudar, però no hi ha res a expulsar.” L’Església, malgrat aquestes afirmacions dels psiquiatres, assegura que les persones a les quals se sotmet a exorcismes compten amb certificats que acrediten que no són malalts mentals.

tracking