SEGRE

GUIA

Donatius, en el punt de mira pel cas Nadia

Fundacions i afectats que recapten fons per a la investigació o per a tractaments temen que el ‘cas Nadia’ freni l’altruisme de la gent i afirmen que sense mecenatge no podrien tirar endavant || Tres famílies lleidatanes expliquen a SEGRE la seua experiència

La Laura fa els primers passos, als 10 anys, a casa seua, a Térmens, amb la mare.

La Laura fa els primers passos, als 10 anys, a casa seua, a Térmens, amb la mare.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escàndol del cas Nadia, l’engany de la família de Fígols que va arribar a recaptar prop d’un milió d’euros a través de donatius particulars per suposadament tractar la seua filla malalta, ha significat un dur revés per a moltes altres famílies i fundacions que recapten diners per a la investigació o el tractament de malalties. Un cop en la línia de flotació sobre la qual se sosté qualsevol acte de mecenatge: la confiança dels donants.

La majoria d’aquestes fundacions temen que en un primer moment puguin caure les donacions, però confien que el sentit comú acabarà imposant-se. “L’estafa de la família de la Nadia és un cas puntual i desgraciat, però no s’ha de deixar de banda que hi ha moltíssimes entitats i persones que desenvolupen una tasca boníssima i transparent, que continuarà comptant amb la confiança de la gent disposada a ajudar”, va afirmar ahir Jordi Cruz, delegat a Catalunya de la Federació Espanyola de les Malalties Rares (FEDER). “Si alguna cosa hem de treure en positiu d’això és que no s’havia parlat mai tant de les malalties minoritàries”, va afegir. Cruz, pare d’una nena amb la síndrome de Sanfilippo, una malaltia degenerativa del sistema nerviós central, va assegurar que les famílies d’afectats tenen unes despeses enormes i que la solidaritat d’altres persones les ajuda a tirar endavant. “Des de la federació, recomanem a la gent que s’informi abans de fer un donatiu i que exigeixi saber on van els diners”.

En la mateixa línia es va pronunciar Francesc Rosselló, responsable a Lleida de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia. “No crec que les fundacions grans i amb solvència contrastada es vegin afectades per aquest cas, perquè no demanen diners per curar una sola persona, sinó per investigar una malaltia que pot afectar qualsevol. La seua transparència no admet cap dubte”, va afirmar Rosselló.

La importància de les donacions queda demostrada en el cas de l’hospital Sant Joan de Déu. El centre barceloní va recaptar l’any passat 6,7 milions d’euros, dels quals 3,3 milions es van destinar a la investigació i la resta, a programes d’ajuda per a desplaçaments, allotjament o teràpies practicades amb animals. “La tasca que fa avui dia el Sant Joan de Déu no seria possible sense les donacions”, va afirmar Glòria García, responsable de la unitat de captació de fons. “No és just que es posi en dubte tot aquest treball per una estafa concreta”, va afegir.

Segons García, en la investigació en oncologia infantil, el 80 per cent del pressupost prové de donacions privades. “La nostra credibilitat no està en joc, però crec que els pares i mares que organitzen activitats amb una bona finalitat hauran d’explicar molt bé on van els diners per tal de recuperar la confiança de la gent”.

Un altre aspecte a tenir en compte és l’obligatorietat de declarar els diners rebuts a través dels donatius. Ramon Arqué, membre de la comissió de dret tributari del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, va explicar que els diners rebuts per particulars estan subjectes a l’impost sobre donacions de la Generalitat, que és del 14 per cent.

Tanmateix, si el receptor és una associació sense ànim de lucre, hi ha tractaments fiscals especials, tant per a les persones que donen, que poden desgravar-los de la renda, com per a qui els rep.

Pel que fa al cas Nadia, Torrubiano va dir que “és normal que la gent que no ens coneix tingui dubtes, però no s’ha de posar tothom al mateix sac”. Segons la mare de la Laura, la bona voluntat de la gent i la seua col·laboració són de vital importància en casos com el seu. En aquests anys, a més de recollir taps de plàstic en diversos punts, com per exemple el gimnàs Ekke, botigues o bars, la família ha organitzat activitats com ara sardinades populars, sortejos, rifes o subhastes.

Les seues accions van des de recollir taps de plàstic fins a posar en marxa un servei de mudances i transport. “El cas Nadia ens està perjudicant. Cada any fem una panera de Nadal i venem tiquets i aquesta vegada ens està costant molt més vendre’ls”, va afirmar el pare. “Nosaltres sempre hem estat transparents, presentem la documentació en cada acció.” La família va organitzar l’última festa benèfica l’octubre passat, a la plaça Sant Joan. “Tots els diners recaptats, 1.100 euros, els vam destinar a un tractament a Torrelavega, on hi ha una cambra hiperbàrica que ajuda a obrir els pulmons de l’Aitor”, va explicar.

La Laura fa els primers passos, als 10 anys, a casa seua, a Térmens, amb la mare.

La Laura fa els primers passos, als 10 anys, a casa seua, a Térmens, amb la mare.

La Laura fa els primers passos, als 10 anys, a casa seua, a Térmens, amb la mare.

La Laura fa els primers passos, als 10 anys, a casa seua, a Térmens, amb la mare.

tracking