SEGRE

SALUT JOVES

Un de cada quatre atesos en els CAP de Lleida per intoxicació etílica és menor

Aquest any en deu mesos han estat 44 a l’Arnau de Vilanova i 21 als centres de primària

Restes de 'botellón' en un parc infantil de Lleida.

Un de cada quatre atesos en els CAP de Lleida per intoxicació etílica és menorSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els serveis d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova i dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de la província de Lleida han atès en els deu primers mesos d’aquest any 2016 un total de 65 nens i adolescents menors d’edat per intoxicació etílica. Han estat 44 a l’Arnau (sis més que durant tot el 2015) i 21 als CAP (cinc menys que en tot l’any anterior). En el cas de l’atenció primària, els menors representen el 25 per cent del total d’atesos per intoxicació etílica, segons indiquen les dades facilitades per l’Institut Català de la Salut.

“Els menors no representen el grup majoritari de persones que acudeixen a Urgències en estat ebri, però les dades sí que són preocupants perquè durant l’adolescència es generen els hàbits i un menor que beu pot convertir-se en un adult amb problemes amb l’alcohol”, va afirmar ahir Vicente Laguna, director del Centre d’Urgències d’Atenció Primària a Lleida.

El 40% dels estudiants lleidatans de 4t d’ESO reconeix prendre alcohol de forma ocasional

El consum d’alcohol entre menors és una de les qüestions que més preocupen les autoritats sanitàries. Per la seua part, el Govern no vol que es repeteixin casos com la mort d’una nena de dotze anys aquest octubre passat al patir un coma etílic mentre participava en un botellón a la localitat madrilenya de San Martín de la Vega o diversos comes etílics de joves registrats en diverses províncies espanyoles. Per aquesta raó, la ministra de sanitat, Dolors Montserrat, ha anunciat possibles sancions a pares irresponsables en el consum d’alcohol dels seus fills.

D’altra banda, un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Lleida) que ha fet a partir d’una enquesta a mil alumnes de quart d’ESO de diversos instituts de la ciutat, reflecteix que el 40% pren alcohol de forma ocasional i un 4,5% en consumeix de manera habitual.

"Un menor que beu pot ser un adult alcohòlic"

Vicente Laguna. Director d'Urgències d'Atenció Primària de Lleida

Què opina de les dades d’atencions hospitalàries a menors per intoxicació etílica?

Crec que no reflecteixen la magnitud del problema. Són pocs els casos de menors d’edat que acaben arribant al CAP o a l’hospital en estat ebri i la majoria ho fan acompanyats d’amics. És a dir, numèricament les dades no són gaire significatives.

Cal preocupar-se?

Sí, perquè en l’etapa de l’adolescència es generen els hàbits. Un nen o un jove que beu pot convertir-se en un adult alcohòlic.

Quin és el perfil de les persones que atenen per intoxicacions etíliques?

El perfil majoritari és el d’un home d’entre 24 i 34 anys. En total, en els deu primers mesos del 2016 s’han atès per aquesta causa en els CAP de la província de Lleida 82 persones, 21 de les quals són menors. Pel que fa a l’Arnau, els menors que s’han atès han estat 44 en el mateix període de temps.

Quin és el tractament?

No hi ha un tractament específic per a la intoxicació etílica. Simplement, s’ha de deixar passar l’efecte de l’alcohol i controlar-ne els símptomes. Si hi ha complicacions, es poden administrar tècniques de suport vital i oxigen.

Quines complicacions hi pot haver?

Poden donar-se casos de depressió respiratòria o broncoaspiració, és a dir, vomitar i empassar-se el vòmit, cosa que pot posar en risc la vida de la persona. Afortunadament, aquests casos són els mínims.

N’hi ha hagut algun a Lleida?

Que jo recordi recentment no.

S’ha de passar moltes hores a l’hospital?

No. La majoria de casos reben l’alta a les dos hores. A l’Arnau de Vilanova pot ser que sigui una mica més, perquè hi atenen els casos que són més greus. La majoria d’afectats demanen ells mateixos anar-se’n a casa quan es troben millor.

Plantegen multar els pares de menors que consumeixin alcohol La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, considera que “potser cal plantejar-se algun tipus de sanció econòmica” per a aquells pares que hagin rebut un avís per assistir a un curs de sensibilització després d’haver-se emborratxat el seu fill i no hi vulguin anar. En una entrevista pubicada a Abc, Montserrat va explicar que aquest tipus de multes serien per a pares amb fills reincidents en el consum d’alcohol que tinguin aquest comportament “irresponsable” de no voler assistir a aquests cursos. Aquesta mesura ja es tenia en compte a l’últim esborrany d’una norma integral per regular el consum d’alcohol.

tracking