SEGRE

TECNOLOGIA

Els lleidatans han comprat 10.000 drons en només dos anys tot i la restrictiva llei

Les sancions al saltar-se la normativa i causar danys poden arribar als 225.000 €

Un lleidatà ahir amb un dron.

Un lleidatà ahir amb un dron.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els drons d’usos recreatius han irromput amb força al mercat. Segons dades de l’associació Lleida Drone, en els últims dos anys se n’han venut uns 10.000 a Ponent, encara que molts dels usuaris desconeixen la normativa que diu que està prohibit volar en zones urbanes i que preveu sancions de fins a 225.000 euros.

Ha estat un dels regals estrella d’aquest Nadal i dels anteriors, una nova moda per a nens i grans, però no tots els usuaris de drons coneixen els perills i la normativa que envolta aquests aparells voladors no tripulats. Per aquesta raó, els Mossos d’Esquadra han emès aquesta setmana una alerta amb informació sobre el que cal saber abans de pilotar un dron, què es pot fer i què és el que està prohibit, amb sancions que oscil·len entre els 3.000 i els 225.000 euros. Segons dades de l’associació Lleida Drone, formada per professionals, aficionats i empreses del sector, en els últims dos anys s’han venut a Lleida uns 10.000 drons.

El president, Andreu Ibáñez, va explicar ahir que durant la campanya nadalenca 2015-16 se’n van vendre uns 5.000, a causa de la novetat que representava el producte. Les vendes, tant en botigues com Mestre i Media Markt, s’han mantingut enguany i s’hi ha de sumar les que s’efectuen a través d’internet. “La gran majoria s’utilitzen per a usos recreatius. Si se’ls vol donar una funcionalitat professional, s’ha de disposar d’assegurança, permís, titulació, etc.”, va afegir.

Segons va explicar Ibáñez, la llei actual, de juny de 2014, és molt restrictiva i està a punt d’actualitzar-se. “Seguirà sent restrictiva, però menys”, va dir. “La majoria de gent que compra un dron no té en compte ni coneix la llei que diu que no poden volar en zones urbanes. Molts van al parc i l’utilitzen tranquil·lament i això està prohibit”, va afegir.

Per la seua banda, responsables de botigues com el Mestre i el Media Markt, principals distribuïdors de drons a Lleida, van explicar que és un producte amb una alta demanda i que els preus oscil·len entre els 35 i els 900 euros per a usos recreatius (els professionals poden costar més de 50.000 euros). El perfil de l’usuari és divers i va des de nens a partir de nou anys fins a adults de qualsevol edat. A les botigues pràcticament ningú pregunta per la normativa, que diu que cal respectar unes distàncies de seguretat d’edificis, infraestructures com aeroports, vies de tren o autopistes o no volar de nit.

Què hem de saber abans de pilotar un dron?

Negligències: La normativa estableix que no es pot pilotar cap aeronau de manera negligent o temerària que posi en perill la vida o les propietats alienes, cosa que pot comportar sancions de fins a 225.000 euros.

Interferències: S’ha d’evitar crear interferències o incidents amb altres aeronaus. El pilot ha de fer volar el dron sense perdre’l de vista.

Distàncies de seguretat : No es pot fer volar el dron a menys de 150 metres de zones urbanes; cinquanta metres de persones, concentracions o grups; 150 metres de vies del tren, autopistes o vies ràpides; quatre quilòmetres d’aeroports; dos quilòmetres d’aeròdroms i heliports, i 5,5 quilòmetres de centrals nuclears

Registre: Per a finalitats purament recreatives no és necessari inscriure el dron al registre d’aeronaus no tripulades de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA ), dependent del ministeri de Foment. Aquesta agència recomana volar en zones adequades per fer-ho, com zones d’aeromodelisme o despoblades.

El que NO es pot fer amb un dron

Zones urbanes:  No es pot fer volar un dron en zones urbanes.

Altura: No es pot volar a una altura superior a 120 metres.

Nit: No es pot fer volar de nit o en condicions atmosfèriques adverses.

Zones ocupades: No es pot fer volar a prop d’aeroports o en àrees de parapent o paracaigudisme, entre d’altres.

Naturalesa: No es pot pilotar a prop de parcs naturals.

Un lleidatà ahir amb un dron.

Un lleidatà ahir amb un dron.

tracking