SEGRE

POBRESA INFORME

La desigualtat es dispara

Oxfam Intermón alerta que Espanya és el segon país de la Unió Europea on més ha augmentat la bretxa des de la crisi || Més de 63.400 treballadors lleidatans cobren menys de 7.000 € a l’any

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les desigualtats socials i econòmiques segueixen augmentant a pesar de les veus que parlen de recuperació i el percentatge de treballadors pobres, aquells que no aconsegueixen arribar a final de mes malgrat tenir una feina, es manté a l’alça i representa un 13,2% del total d’assalariats en el conjunt d’Espanya. L’informe Una economia per al 99%, presentat ahir per Oxfam Intermón, evidencia que Espanya és el segon país de la Unió Europea, després de Xipre, on més s’eixampla la bretxa i on la fortuna de tan sols tres persones (vegeu el desglossament) ha crescut fins a equivaler a la riquesa sumada de 14,2 milions de persones, és a dir, el 30% de la població més pobra de l’Estat.

El 2015, segons l’Agència Tributària, un total de 63.475 treballadors de les comarques de Ponent se situarien entre els denominats treballadors pobres, ja que perceben un salari per sota del 60% de la renda estatal mitjana, una recomanació que estableix la Carta Social Europea com a salari decent. Una línia de pobresa que se situa en els 8.011 euros anuals per a una llar formada per una sola persona. D’aquesta manera, el 34,7% dels assalariats lleidatans cobren de mitjana menys de 7.000 euros a l’any o, el que és el mateix, menys de 500 euros al mes, incloent-hi dos pagues extraordinàries, segons les dades d’Hisenda. Aquest percentatge va cobrar com a màxim el salari mínim interprofessional, que s’incrementarà aquest any fins als 707,60 euros al mes. Malgrat tot, Oxfam insta a apujar-lo fins als 1.000 euros. Els salaris de la majoria han anat a la baixa en els anys de crisi i el 2015 prop del 48% dels assalariats de la província de Lleida no arribava ni a mileurista. Al contrari, 721 persones van cobrar una retribució que multiplicava per deu el salari mínim, amb fins a 8.800 euros al mes.

Tres espanyols concentren la riquesa del 30% de la població més pobraLa fortuna del fundador d’Inditex, Amancio Ortega; la seua filla, Sandra Ortega Mera, i la del president de Mercadona, Juan Roig, equival a la riquesa del 30 per cent més pobre d’Espanya, segons alerta Oxfam Intermón, que també assegura que les vuit persones més riques del planeta tenen la mateixa riquesa que la meitat més pobra del món, on naixen vint milionaris al dia. Així mateix, el 10% dels espanyols més rics concentra més riquesa que la resta de la població. Ortega, la seua filla i Roig són els tres espanyols més rics i acumulen una fortuna de 78.800 milions de dòlars, segons l’ONG. I mentre que la fortuna dels tres més rics a Espanya va augmentar un 3%, el 30% més pobre en va perdre un terç. Durant la crisi, els salaris més baixos han descendit un 28% davant del manteniment dels més alts, posant com a exemple que un directiu de l’Ibex cobra de mitjana 96 vegades més que un treballador de base. L’informe també assenyala que a Espanya les famílies suporten la major part del pes tributari, ja que aporten un 84% de la recaptació, davant del 13% de les empreses. Així mateix, denuncia que Espanya aporta el doble de diners als paradisos fiscals que tot l’Amèrica Llatina o 43 cops més que la Xina, de manera que exigeix una llei més dura contra l’evasió fiscal.

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

La desigualtat es dispara

tracking