SEGRE

2.0 NOUS DELICTES

Xarxes antisocials

Animen a denunciar amenaces, injúries i calúmnies perquè “no poden emparar-se en la llibertat d’expressió” || L’anonimat i la immediatesa del 2.0 afavoreix l’absència d’autocontrol

Bimba Bosé va morir dilluns als 41 anys, víctima d’un càncer de mama.

Bimba Bosé va morir dilluns als 41 anys, víctima d’un càncer de mama.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El mal gust no és delicte. L’humor negre, tampoc. Però no tot s’hi val a la jungla 2.0. La mateixa setmana en què la mort de Bimba Bosé mostrava la pitjor cara de les xarxes socials (vegeu el desglossament), un veí de Girona era detingut per fer un comentari sui generis a Facebook sobre el doble homicidi d’Aspa. “Ho sento molt però veient com actuen, jo mateix no descarto carregar-me’n uns quants (...) Són uns fills de puta.” El 2015, tres sindicats de Mossos també van presentar una querella davant d’un jutjat de Barcelona pels comentaris vexatoris a les xarxes socials contra agents de la policia autonòmica que havien mort en acte de servei. Entre ells, un agent lleidatà que va perdre la vida a Boldú. L’advocat expert en xarxes socials Ramon Arnó lamenta que es confongui la llibertat d’expressió amb l’insult.

“Es pot fer crítica. Fins i tot mordaç si es tracta d’un personatge públic, però no es pot injuriar, ni calumniar ni amenaçar.” Quan això succeeix s’ha de denunciar perquè “acabarà en l’estament judicial”, encara que amb resultat incert. Dir que a Artur Mas li aniria bé un afusellament (Miguel Ángel Rodríguez dixit) no és delicte segons l’Audiència Provincial de Madrid. “Com que a Espanya no existeix la pena de mort, no suposa una amenaça”, cosa que segons el parer d’Arnó “és com si desitjar que algú mori aixafat per un palot de peres no sigui delicte ja que no pot considerar-se una arma”.

“Difícilment sostindrien els seus arguments fora de l’anonimat que els proporciona la pantalla”

Segons la psicòloga Rosa Maria Pérez, els usuaris de xarxes que es mostren tan cruels no tenen autocontrol i s’emparen en l’anonimat per sentir-se reforçats amb la repercussió dels seus comentaris. “Són persones que estan molt soles”, sentencia, que difícilment sostindrien els seus arguments en persona. “La immediatesa fa que no es pensi el que es publica.”

Investiguen els tuits ofensius arran de la mort de Bimba Bosé Dilluns moria la model Bimba Bosé, víctima d’un càncer de mama. Les xarxes socials –al principi– van reflectir la commoció per aquesta mort prematura. Miguel Bosé, el seu oncle, li va desitjar “bon viatge” en un missatge molt emotiu. I es va desencadenar el despropòsit. “Bon viatge on? Vaja amb el laïcisme de la moda de l’onsevulga que estigui”, va etzibar el periodista Antonio Burgos.  Era la punta de l’iceberg, aviat es van succeir desenes de missatges homòfobs. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, es va mostrar partidari d’investigar els tuits per identificar-ne els autors i comprovar si han comès algun delicte. De fet, la Fiscalia General de l’Estat, a través del departament de criminalitat informàtica, ja ha iniciat una investigació per mirar d’aclarir si hi ha algun fet delictiu i ha sol·licitat a la policia que li remeti els comentaris ofensius difosos en diferents xarxes socials.

DE L'AMOR A L'ODI

  • Miguel Bosé @BoseOfficial

«Bon viatge, Bimba, la meua còmplice, la meua companya, el meu amor, la meua filla estimada. Guia’m.»

  • Antonio Burgos @AbeInfanzon

    «Bon viatge, on? Vaja amb el laïcisme de la moda de l’onsevulga que estigui...»

  • Lalito de Jesus @El_vyper

    «Escolta, vell marica, @BoseOfficial, on enterraran la meuca de Bimba Bosé? Desitjo anar a violar el seu cancerós cadàver.»

  • Denigra un ‘sense sostre’ i ho penja a YouTube La Guàrdia Urbana de Barcelona ha denunciat penalment un youtuber amb un milió de seguidors per haver penjat un vídeo en el qual se’l veia humiliant un sense sostre oferint-li galetes Oreo farcides de dentifrici, que l’home es va menjar, segons la policia barcelonina. Al vídeo es podia veure el jove, anomenat Reset, tractant de manera degradant aquesta persona. “Això l’ajudarà a netejar- se les dents”, se sent dir a Reset a la gravació. El tinent d’alcalde Jaume Asens va avançar que l’ajuntament es personarà com a acusació particular.

    POLÈMICA

    • “Afusellar” Artur Mas

    Miguel Ángel Rodríguez, portaveu del Govern d’Aznar i tertulià, va dir que a Artur Mas li feia falta un “afusellament”. No es va disculpar i ho va reiterar a Twitter. No és delicte segons l’Audiència de Madrid.

  • Acudits sobre Carrero Blanco

    L’Audiència Nacional va condemnar Beñat Lasa a 18 mesos de presó per un acudit sobre Carrero Blanco. Ara el fiscal demana 2 anys i 6 mesos de presó més 3 de llibertat vigilada a la tuitera @kira_95.

  • Objectiu, Puigdemont

    @LittleMachix li dedicava el següent missatge a Carles Puigdemont: “Lamento informar-li que aquest 2017 la seua mort està declarada”, i adjuntava una imatge apuntant a un objectiu amb un fusell.

  • tracking