SEGRE

SALUT TRASPLANTAMENTS

Una vida que batega amb força

Unai, un nen d’Alpicat al qual van trasplantar el cor després de passar un any connectat a un d’artificial, porta una vida normal i practica tenis i natació || Té un canal a YouTube sobre videojocs

Logotip del club.

Logotip del club.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tota història de superació personal té un mèrit especial però la d’Unai Casado Hurtado, un nen de nou anys d’Alpicat, batega amb molta força. El petit, que va passar dos anys a l’UCI quan només en tenia 4 per un trasplantament de cor imprescindible, porta ara una vida completament normal, practica esport i fins i tot ha començat a fer els seus primers passos com a youtuber, amb un canal en què parla de videojocs, una de les seues grans aficions. La miocardiopatia que patia Unai des que va nàixer va fer necessari, quan tenia quatre anys, un trasplantament de cor que va tardar un any a arribar. Mentrestant, va estar connectat a un cor artificial a la Vall d’Hebron anomenat Berlin Heart i es va convertir en el primer nen d’Espanya que va passar tant temps depenent directament d’un dispositiu com aquest. “El trasplantament era necessari, l’Unai es cansava al caminar, no corria i menjava poc, però un cor infantil tarda molt”, va explicar la mare, Yolanda Hurtado. Com que no hi havia temps, l’equip de cardiologia de la Vall d’Hebron va connectar Unai a un dispositiu d’assistència ventricular utilitzat quan un pacient ingressa per ser trasplantat de cor al cap d’unes setmanes. El Berlin Heart va mantenir amb vida Unai un any, fins al 4 de novembre del 2012, quan va arribar un cor per al petit. Després del trasplantament, va passar un altre any a l’UCI de l’hospital, ja que va tenir complicacions.

Després, la lluita diària va seguir a Alpicat. “Els dos primers anys a casa van ser molt durs. Unai no tenia massa muscular, no caminava, pràcticament no menjava (necessitava una sonda gàstrica). La nostra vida transcorria entre fisioterapeutes, logopedes, revisions...”, va explicar Yolanda. “Ara hem començat a viure.” Als nou anys, Unai fa tercer de Primària al col·legi Doctor Serés d’Alpicat (va només un curs darrere dels nens de la seua edat), porta una vida completament normal i practica gimnàstica, natació i tenis. “Quan vam sortir de l’hospital Unai era un nen molt introvertit. Ens van recomanar donar un impuls a la seua vida social i se’ns va ocórrer penjar vídeos a YouTube.”

Unai ha començat a fer els seus primers passos com a ‘youtuber’ comentant videojocs

En aquesta xarxa el petit té el canal UnaiHD2007, en què recomana videojocs i explica alguns trucs. Segueix els passos de la seua mare, que també té un canal de moda i maquillatge (Beautyface). “Mai vam creure poder arribar fins aquí, encara que la por mai se’n va. Sabem que un cor trasplantat té una mitjana de vida de quizne anys, però confiem en els avenços de la ciència que fins ara han salvat la vida al nostre fill.”

Un dels vídeos de l'Unai a Youtube

Un club per a nens trasplantats Un grup de persones trasplantades del cor o en llista d’espera van crear el 2012 el Club de la Cremallera al detectar la necessitat d’estar en contacte entre elles i compartir experiències. L’any 2015, l’associació es va obrir als nens, amb el Club de la Cremallera Mini. Actualment impulsen campanyes de donació d’òrgans i recapten fons per a la investigació. Els interessats poden contactar-hi a clubdelacremallera@hotmail.com.

tracking