SEGRE

TENDÈNCIES NOVETATS

Els nens marquen els plans

Lleida disposa d’almenys 45 establiments de restauració i serveis dirigits a un públic familiar || Amb zones de joc segures, monitores de lleure i espais de lactància i canviadors

La zona reservada per als més petits al pati de Grans Records, a Lleida.

La zona reservada per als més petits al pati de Grans Records, a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada vegada hi ha més establiments que tenen en compte les necessitats de les famílies per dissenyar els espais. Són un nou nínxol del mercat que hotels i restaurants fa un temps que han començat a conquerir, tal com explica el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau.

“A les Valls d’Àneu ja fa anys que treballem en aquesta línia, de fet va ser el primer lloc a rebre el segell de la Generalitat de Destinació Turística Familiar. Al pla la tendència ha arribat una mica més tard”, va dir Castellarnau, que va assenyalar que “cada vegada més, la federació assessora negocis que volen serfamily friendly”.

Alguns establiments llueixen a la porta un cartell en el qual s’identifiquen com a ‘family friendly’

A Lleida hi ha almenys quaranta-cinc establiments que s’uneixen a aquesta tendència, també coneguda com a kid friendly, perquè saben que ser apte per a nens pot ser la clau perquè els pares siguin els seus clients. “És negoci però també és respecte”, explica Domènec, propietari de la botiga de discos i cerveseria Grans Records, que ha reservat una part del pati als més petits. “A casa som família nombrosa i hem viscut les incomoditats de no tenir ni un lloc decent on canviar el nadó. No es tracta de fer coses per als nens, sinó perquè els grans puguin disfrutar de la música i una bona cervesa mentre els fills juguen”, explica Domènec, que pertany a una generació que vol continuar disfrutant del lleure i el turisme també després de ser pares.

En alguns establiments, com el Cafè del Duc, s’organitzen activitats artístiques per a la canalla els diumenges a l’hora del vermut i, un pas més enllà, restaurants com el Ribs de Lleida ofereix el servei gratuït de monitora perquè els pares mengin tranquils.

Per la seua banda, perruqueries i botigues de roba també s’han unit a aquesta tendència family friendly a Lleida.

Elaboren un mapa de locals ‘kid friendly’ a la província La professora i mama bloguera lleidatana Laura Dejuan elabora des del 2016 un mapa amb espais kid friendly a Lleida i voltants a través del blog Roc en Acció (rocenaccio.blogspot.com). De moment n’hi ha més de 45. “Són llocs que conec i aportacions d’altres famílies”, explica Laura. “No es tracta de tenir un espai per jugar sinó tenir en compte les necessitats reals dels nens. El mapa és un reclam perquè es millorin coses com els menús infantils. Haurien d’eliminar els macarrons i pollastre arrebossat, que ni tan sols ens els menjaríem nosaltres. Al seu lloc estaria bé que fossin els plats dels adults però en racions més petites.” D’altra banda, l’associació de famílies i educadors de lleidatanes Llavors de Vincle també elaboren un llistat similar, encara que és d’accés limitat per a socis.

LES CLAUS

  • ‘Family friendly’: És un terme anglès que identifica aquells establiments indicats per disfrutar en família. Coincideixen amb els que són kid friendly. Els requisits serien tenir adequats els banys per garantir l’autonomia de la canalla, que hi hagi una zona segura de joc, canviador de nadons, zona de joc, trones i similars per poder menjar a la taula amb comoditat, entre d’altres.
  • ‘Mom friendly’: Fa referència a establiments que, per exemple, disposen d’un espai adequat per a la lactància. A Lleida, fins i tot hi ha botigues, com la perfumeria Neroli, que conviden amb un cartell a la porta les mares a passar a donar menjar o canviar els nadons per evitar el fred al carrer.
  • Catalunya, pionera: La Generalitat de Catalunya va ser pionera a Europa en la creació del segell de Destinació de Turisme Familiar (DTF) destinat a municipis especialment sensibles amb aquest segment del mercat.
  • Prohibit nens: Existeix la tendència contrària a la kid friendly i amb tots els restaurants i hotels en els quals no s’accepten nens. Es tracta de clients amb alts ingressos, solters o que han ajornat la paternitat o les conegudes com Panks (Professional Aunts No Kids), tietes solteres i sense fills.
La zona reservada per als més petits al pati de Grans Records, a Lleida.

La zona reservada per als més petits al pati de Grans Records, a Lleida.

tracking