SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Un equip dirigit per una lleidatana crea una vacuna que frena el virus de la sida

La troballa, presentada ahir als EUA, estalvia els fàrmacs als portadors del VIH

Moment de la presentació de Beatriz Mothe ahir a Seattle, Estats Units.

Moment de la presentació de Beatriz Mothe ahir a Seattle, Estats Units.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cinc persones portadores del VIH han aconseguit per primera vegada, amb una vacuna terapèutica, controlar el virus sense la necessitat d’un tractament antiretroviral. I ho han fet en un assaig clínic coordinat per la investigadora lleidatana Beatriz Mothe que ahir es va presentar als EUA, a la conferència més important del món sobre el tema.

Un assaig clínic d’una vacuna terapèutica coordinat per la lleidatana Beatriz Mothe, investigadora de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i metge de l’hospital Can Ruti de Badalona, ha aconseguit per primera vegada a la història que persones portadores del VIH siguin capaces de controlar el virus sense la necessitat de prendre un tractament d’antiretrovirals. Els resultats de l’estudi, els de més magnitud fins a la data, els va presentar ahir la mateixa Mothe a Seattle (EUA), durant una sessió a la Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI), la més important del món sobre VIH/sida. Ho va fer acompanyada per José Moltó, l’altre investigador principal de l’assaig, i Bonaventura Clotet, president de la Fundació Lluita contra la Sida i director de l’IrsiCaixa, centre que ha impulsat l’assaig.

La importància de la troballa rau en el fet que un nombre rellevant de pacients, cinc dels tretze als quals es va administrar una vacuna terapèutica (no preventiva) dissenyada a la Universitat d’Oxford, han aconseguit controlar el virus del VIH per si sols, únicament gràcies al seu sistema immunitari, després que se’ls interrompés el tractament. Això suposa un 38,5% dels participants, que provenen de Can Ruti, el Clínic i el centre BCN Checkpoint.

A part de l’elevada eficàcia, mai abans aquesta havia durat tant temps, ja que fins al moment fa cinc setmanes –el que menys– i fins a 27 –el que més– que el virus no ha rebotat, quan l’habitual és que el VIH reaparegui al cap d’un mes de suspendre’s els antiretrovirals. En aquest temps, els pacients, tots en tractament precoç des del moment en què es van infectar, només han presentat petits repunts esporàdics de la càrrega viral. “És com si haguéssim aconseguit, d’una banda, debilitar el virus i, de l’altra, reforçar el sistema immunitari”, apunta Mothe, metge també de la Fundació Lluita contra la Sida. La vacuna, anomenada MVA.HIVconsv, s’ha administrat combinada amb el fàrmac Romidepsina, que està destinat a despertar el virus que està adormit dins de l’organisme per poder detectar les cèl·lules infectades i, a continuació, destruir-les.

LES CLAUS

  • Tractament per a tota la vida L’anomenat reservori viral és la causa per la qual les persones amb el VIH no poden interrompre avui dia el tractament. Està format per cèl·lules infectades latents i que no poden ser detectades.

  • Controladors virèmics Per primer vegada, una intervenció terapèutica aconsegueix que pacients es converteixin en controladors virèmics, que són persones el sistema immunitari de les quals pot controlar de forma natural la quantitat de virus en sang.
  • Finançament de l’estudi  L’estudi ha comptat amb el finançament, entre d’altres, de l’Obra Social La Caixa, la Fundació Glòria Soler, la Gala Sida Barcelona i l’Institut de Salut Carles III del ministeri d’Economia.

"Hem reeducat el sistema immunitari"

Beatriz Monte, coordinadora de l'estudi

Quina és la clau d’aquest èxit?

És la combinació de tres factors. D’una banda, són pacients que van iniciar un tractament precoç, tot just haver-se infectat. D’una altra, la vacuna, que ha estat capaç de reeducar el sistema immunitari cap a zones del virus rellevants per evitar la dispersió de la malaltia. I, finalment, un fàrmac anomenat Romidepsina.

S’havia provat abans una fórmula similar?

Altres assajos no havien mostrat un efecte així, sigui perquè s’havien combinat amb altres fàrmacs o vacunes, o perquè s’havien provat en poblacions que no havien estat tractades de forma tan precoç.

No obstant, no estem davant d’una vacuna preventiva.

És molt important entendre que aquests pacients no estan curats, perquè hem detectat traces del virus en tots. Però aquesta és una estratègia que ha aconseguit reeducar el sistema immunitari per controlar el virus.

L’objectiu és ara augmentar l’eficàcia per arribar a més pacients Els resultats històrics d’aquest assaig de l’IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social La Caixa, el departament de Salut i la Fundació Lluita contra la Sida a través del programa català per al desenvolupament d’una vacuna del VIH (Hivacat), no posen el punt final a la investigació. Al contrari, és el punt de partida. “És un avenç molt rellevant. Ara hem d’aconseguir entendre com podem augmentar l’eficàcia d’aquesta estratègia perquè sigui efectiva en tots els pacients”, apunta José Moltó, l’altre investigador principal de l’estudi. I és que els resultats s’han aconseguit en un grup molt seleccionat de persones, totes tractades des del moment de la infecció, la qual cosa també posa de manifest la importància de la detecció precoç del VIH. Els treballadors buscaran ara millorar encara més els resultats amb unes vacunes millors, cicles repetits de dosis o altres productes que estan en desenvolupament.

Moment de la presentació de Beatriz Mothe ahir a Seattle, Estats Units.

Moment de la presentació de Beatriz Mothe ahir a Seattle, Estats Units.

tracking