SEGRE

SALUT BALANÇ

Només la meitat dels lleidatans practica una activitat física

El 37% de la població té alguna malaltia, per sobre de la mitjana catalana

Imatge d’arxiu de lleidatans practicant el ‘running’ a la canalització del riu Segre.

Imatge d’arxiu de lleidatans practicant el ‘running’ a la canalització del riu Segre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La meitat dels habitants de les comarques del pla de Lleida tenen excés de pes, mentre que el percentatge d’aquells que practiquen algun tipus d’activitat saluble és la més baixa de la resta de demarcacions catalanes. Així ho demostra l’últim Informe de Salut 2016 de la conselleria de Salut, presentat per quart any consecutiu.

Segons mostren aquestes estadístiques, el 52,2% de la població del pla de Lleida de 18 a 74 anys té excés de pes, xifra que baixa al 47,2% en el cas dels habitants del Pirineu i Aran. L’informe assenyala que el sobrepès afecta el doble a homes que a dones, mentre que els percentatges d’obesitat són similars en tots dos sexes.

El 27% de la població de Lleida és fumadora i el 3,6% fa un consum “de risc” d’alcohol

Un indicador gens saludable que es confirma en el fet que només quatre de cada deu lleidatans d’entre 15 i 69 anys facin exercici en el dia a dia. La regió sanitària de Lleida és la que presenta el percentatge més baix d’activitat física saludable, i el Pirineu és la tercera de Catalunya amb un 53,3%. A l’hora de descansar, els lleidatans sí que compleixen amb els consells dels experts i la immensa majoria dorm les hores recomanables. Més del 86% de la població del pla dorm entre sis i vuit hores al dia.

Així mateix, el 27% dels lleidatans fuma diàriament o de forma ocasional, i entre un 2,6 i un 4,6 per cent fa un consum “de risc” d’alcohol, amb més prevalença en homes que en dones.

En relació amb els problemes de salut, el 37% de la població té alguna malaltia o problema crònic, per sobre de la mitjana catalana, i el 14% diu tenir algun trastorn d’ansietat o depressió. Malgrat tot, els lleidatans són els que menys van al metge i només dos de cada deu han anat a Urgències l’últim any.

L’esperança de vida en bona salut va ser de 67,9 anys el 2014 per als homes i de 68,8 per a les dones. Segons Salut, les dades reafirmen la necessitat de dur a terme accions dirigides a les poblacions més vulnerables i de reduir les desigualtats socials que afecten la salut.

Les dones viuen més anys, però els homes tenen millor qualitat  Les dones catalanes són les europees amb més esperança de vida al comptar amb una mitjana d’edat de 86,1 anys, mentre que els homes són al sisè lloc de la UE amb 80,5 anys. Tanmateix, l’informe de Salut assenyala que els homes tenen millor qualitat de vida.

tracking