SEGRE

SISMOLOGIA FENÒMENS NATURALS

Tremola l'Alt Urgell

La comarca registra des de dissabte més de setanta terratrèmols, la gran majoria amb epicentre a Noves de Segre || El de més magnitud, 3,6, es va deixar notar ahir en diverses poblacions

Rosa, veïna de la Parròquia d’Hortó (Ribera d’Urgellet), ahir, mostrant els vidres que van vibrar.

Rosa, veïna de la Parròquia d’Hortó (Ribera d’Urgellet), ahir, mostrant els vidres que van vibrar.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La terra tremola des de dissabte passat a la comarca de l’Alt Urgell. Concretament a l’entorn del Pla de Sant Tirs i Montferrer, però sobretot al nucli de Noves de Segre (les Valls d’Aguilar). I és que segons dades de l’Institut Geogràfic Nacional, en aquesta zona de la província de Lleida s’han comptabilitzat en aquests tres dies més de setanta terratrèmols.

La gran majoria aquest dissabte i amb magnituds inferiors a 2,2 a l’escala Richter, cosa que els ha convertit en pràcticament imperceptibles per a la població.

Fins ahir dilluns, quan es va registrar el més fort, de fins a 3,6 (3,3 segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), que es va notar en diverses localitats. Va ser passats pocs minuts del migdia i després de disset moviments sísmics més que s’havien iniciat després de la mitjanit. Es va registrar a la superfície i, encara que Protecció Civil va emetre una prealerta del Pla Sismicat, no es tenia constància de danys materials ni personals després de contactar amb els municipis de les Valls d’Aguilar, Ribera d’Urgellet (un veí del municipi va alertar el 112), Organyà i la Seu d’Urgell. Això sí, no va passar desapercebut per als habitants de la zona.

Treballadors de l’ajuntament de les Valls d’Aguilar asseguraven ahir a aquest diari que van notar “tremolar tot l’edifici”. “Alguns veïns tenim un grup de WhatsApp i des del cap de setmana que treu fum”, explicaven.

En general, la gent que estava per la zona va notar tremolor de vidres i del terra, una cosa que alguns associaven a algun tro. “És cert que vivim en una zona que sísmicament és activa però no estem acostumats que siguin tan seguits com aquesta vegada i que s’hagin deixat notar tant”, reconeixien.

És habitual que es registrin tants terratrèmols tan seguits en aquesta zona?

En aquesta zona no és habitual perquè no havíem registrat una activitat així, però és normal que es produeixin el que anomenem eixams de terratrèmols de magnitud molt petita, per la qual cosa no ens sorprèn en excés. S’ha de tenir en compte que nosaltres comptabilitzem desenes o centenars de terratrèmols cada dia a tot Espanya.

Ha d’estar la població preocupada?

No és preocupant. A més a més, n’estem fent un seguiment. És a causa de petites falles i les magnituds que estem registrant són molt lleus, de manera que no existeix perill. De fet, es perceben molt poc per part de la població.

Pot succeir que hi continuï havent més moviments en els propers dies?

Seria molt habitual que continuessin produint-se moviments sísmics fins i tot fins demà (per avui). Si continua més enllà, instrumentarem millor la zona.

Rosa, veïna de la Parròquia d’Hortó (Ribera d’Urgellet), ahir, mostrant els vidres que van vibrar.

Rosa, veïna de la Parròquia d’Hortó (Ribera d’Urgellet), ahir, mostrant els vidres que van vibrar.

tracking