SEGRE

OBITUARI

Mor als 59 anys Jaume Pedrós, autor del logotip 'Llibertat d'expressió”

El va dissenyar el 1977 a petició d’Els Joglars

Jaume Pedrós, amb el logotip ‘Llibertat d’expressió’.

Jaume Pedrós, amb el logotip ‘Llibertat d’expressió’.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dels llapis de Jaume Pedrós va sortir un dibuix que es convertiria en bandera de la llibertat, un símbol per a la història que sobreviurà al seu autor. Pedrós, de 59 anys d’edat i creador del logotip de la transició democràtica “Llibertat d’expressió”, va morir diumenge passat a la seua població natal, la Fuliola. Seua és la coneguda imatge d’una màscara blanca amb la boca ratllada per una línia roja. La va dissenyar l’any 1977, quan era estudiant de Belles Arts i membre del Col·lectiu de treballadors de l’art. L’art per a tothom.

La idea va sorgir arran de la presentació de l’obra teatral La torna, una peça que representava de forma metafòrica els últims dies i l’execució de l’anarquista Salvador Puig Antich l’any 1974. La representació teatral del 1977 mostrava una farsa en la qual tots els personatges, excepte la víctima, Georg Michael Welzel, actuaven amb el rostre tapat amb caretes.

Es tractava d’una obra de teatre compromès políticament, del moviment artístic conegut amb el nom de teatre independent i sorgit en els primers moments de la democràcia, quan la censura feia els seus últims cops de cua. Després de la presentació d’aquesta obra, primer a Barbastre i després a Reus, alguns membres de la companyia teatral d’Els Joglars van ser empresonats. Aquest fet va donar peu a una campanya en defensa de la llibertat d’expressió que va tenir com a símbol la màscara dissenyada per l’artista de la Fuliola.

Posteriorment, Pedrós publicaria tires còmiques per a diferents diaris, entre els quals SEGRE l’any 1985 (amb el seu personatge Irene). Va treballar també per a l’editorial Bruguera.

tracking