SEGRE

DISCAPACITAT INICIATIVES

Primera parella de Down Lleida que s'independitza i viu sola en un pis

Culmina el projecte de vida autònoma de l’entitat, que forma catorze joves més

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte de Down Lleida per promoure la vida autònoma de persones amb aquesta síndrome i altres discapacitats intel·lectuals és un èxit. Ho demostren Ester i Tonet, la primera parella que ha aconseguit independitzar-se amb aquesta iniciativa. Catorze joves més estan actualment formant-se i nou ja comparteixen pis amb voluntaris.

La vida completament autònoma de les persones amb síndrome de Down ja és una realitat per a Down Lleida. I és que una parella amb aquesta discapacitat s’ha convertit en la primera a poder independitzar-se gràcies al programa Desperta’t que l’entitat lleidatana va posar en marxa amb aquest objectiu el 2008. Es tracta d’Ester Nadal i Tonet Ramírez, que viuen des de fa poc més d’un any i mig en un pis amb un lloguer al seu nom situat a Cappont. Ho van elegir ells i la quota la paguen de la seua butxaca gràcies a les seues respectives feines, ella com a administrativa i ajudant de secretaria a la UGT i ell com a auxiliar de conserge a l’ajuntament de Lleida. Tots dos han aconseguit d’aquesta manera culminar aquesta iniciativa i demostrar que la síndrome de Down no és un impediment per portar una vida autònoma i independent. “Ho estan fent molt bé. Si alguna cosa he après d’aquest projecte és que no se’ls pot posar cap sostre perquè sempre et sorprèn”, explica Antonio Ramírez, pare de Tonet i un dels coordinadors d’aquest programa de Down Lleida.

Treballen per aconseguir el mateix catorze joves més amb Down i altres discapacitats intel·lectuals que formen part de la iniciativa de l’entitat. Cinc es troben encara en una primera fase que s’estructura en tallers en els quals els assistents, que viuen amb la família, reben formació sobre les diferents tasques de la llar com poden ser anar a comprar o posar una rentadora. Els nou restants ja han passat a un segon nivell i resideixen als tres pisos que Down Lleida té llogats al seu nom. “Les despeses van a càrrec seu, però des de l’entitat busquem subvencions”, apunta Ángela Cabrera, educadora social i responsable de vida independent de Down Lleida. Aquí, els joves comparteixen l’habitatge amb voluntaris que els ajuden en les tasques del dia a dia per preparar-los perquè puguin volar sols.

“Els vam dir a les nostres famílies que volíem una vida independent. Al principi els feia por, però els hem demostrat que som capaços”, explica Ester. I l’organització que regna al pis de Cappont en el qual viu aquesta parella de 29 i 30 anys, ella administrativa a la UGT i ell ajudant de conserge a la Paeria, ho demostra al cent per cent.

“Ens repartim les tasques i gairebé sempre estem d’acord. Per exemple, si jo faig el dinar, ella el sopar. Si jo netejo la cuina, ella el menjador. Si jo poso la rentadora, ella estén la roba”, puntualitza Tonet en aquest sentit. Ells estan contents d’haver aconseguit una cosa així, però també les seues famílies i amics n’estan orgullosos.

“M’agrada tot de viure sol amb l’Ester, però sobretot m’encanta veure-la tan feliç”, assegura Tonet. Això sí, arribar fins aquí tampoc ha estat fàcil. “Ens hem hagut de formar molt”, reconeix Ester. “Cadascun pot ser el que vulgui ser. Si has lluitat, has de tenir la confiança que pots fer-ho. Hem de ser nosaltres els que ho demostrem perquè som el futur”, diuen.

Down Lleida es constitueix en entitat tutelar “Per a nosaltres poder viure sols és un somni fet realitat. Hem aconseguit tenir una feina, una parella i una vida independent i ens fa moltíssima il·lusió.” Parlen, amb un somriure que els omple la cara, Ester Nadal i Tonet Ramírez, la primera parella de Down Lleida que culmina el projecte de vida autònoma de l’entitat. Es van enamorar fa sis anys després de conèixer-se a l’entitat. Fa poc més d’un i mig, després de compartir pis amb voluntaris en la segona fase del projecte, van decidir fer un pas més.

La parella, al pis

La parella, al pis

tracking