SEGRE

El consum de tabac no baixa perquè "els fumadors difícils" continuen fumant

El 24% de la població general de 15 o més anys d’edat fuma

Consum de tabac.

El consum de tabac no baixa perquè "els fumadors difícils" continuen fumantEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei antitabac va ajudar la reducció del consum de cigarretes, però s’ha estancat "perquè són quedant els fumadors difícils", és a dir, "aquells amb un alt grau d’addicció, als quals els és més difícil deixar de fumar i que necessiten més ajuda per abandonar l’hàbit."

Així ho ha manifestat a Efe el doctor Carlos Jiménez-Ruiz, president del comitè de control del tabaquisme de la Societat Europea de Pneumologia (ERS), que ha presentat avui l’informe "Control del tabaquisme en iber-llatí-américa", una anàlisi de la situació d’a 12 països llatinoamericans, inclosos Espanya i Portugal.

La prevalença del consum de tabac a Espanya se situa en el 24 % de la població general de 15 o més anys d’edat, "que és més baixa que fa un temps", però en els últims tres o quatre anys "no hi ha hagut un descens clar", precisament pels fumadors que tenen més addicció a la nicotina.

Per això, una de les recomanacions que els experts de l’ERS fan a Espanya és que es promogui l’assistència sanitària per a aquestes persones.

Així, consideren "imprescindible" que es posin en marxa polítiques d’ajuda als fumadors, tals com línies telefòniques nacionals, la creació de xarxes assistencials de consultes de tabaquisme i un finançament públic dels tractaments del tabaquisme.

Quant al consum en joves i adolescents, ha disminuït però "no estem assolint una reducció important", ha assenyalat aquest pneumòleg, que ha precisat|necessitat que "una dada important" és que l’edat d’inici "amb prou feines s’ha modificat en els cinc últims anys" i continua|segueix establerta en els 13,5 anys.

Encara que s’estan emportant campanyes a les escoles "de manera adequada", la qual cosa falla és que no "s’està fent un correcte control de la publicitat, patrocini i promoció indirecta dels productes del tabac", per la qual cosa els experts demanen una regulació "més estricta".

En termes generals, a Espanya hi ha una "bona legislació" quant a regulació de consum en llocs públics però "no s’està complint de manera adequada perquè no hi ha vigilància", ha assenyalat el doctor Jiménez-Ruiz.

Així, els experts recomanen a les autoritats espanyoles que vigilin el compliment de la llei i que la regulació del cigarro electrònic sigui igual que la del tabac, és a dir, que es prohibeixi el seu ús als mateixos llocs en els quals no es permet fumar.

tracking