SEGRE

Aquests són alguns dels invents que posen el grafè al servei de la humanitat

Cascos més lleugers, roba amb calefacció, pantalles tàctils transparents o nous sistemes per a la detecció del càncer

Un químic col·locant en aigua una fórmula partint de grafè, lactonas i pols de coure

Un químic col·locant en aigua una fórmula partint de grafè, lactons i pols de coureEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un casc lleuger que evita traumes perquè reparteix millor els impactes i tatuatges transparents que funcionen com a biosensors o espectòmetres que veuen si les fruites estan fetes malbé per dins són algunes de les tecnologies del grafè que ja funcionen i que s’exhibeixen a la Conferència Graphene 2017, que aquest dimarts s’ha inaugurat a Barcelona.

A l’estand d’una empresa xinesa que participa al Congrés, que se celebra al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, es mostra roba amb calefacció incorporada feta amb grafè o filtres anticontaminació més eficaços i lleugers elaborats amb aquest producte.

Més de 950 experts en aquest nou material quàntic procedents de tot el món participen en aquest esdeveniment, el més important celebrat mai a Europa sobre aquesta substància composta per carboni pur, amb àtoms disposats en patró hexagonal, i que és 100 vegades més resistent que l’acer i 5 vegades més lleuger que l’alumini.

L’esdeveniment, organitzat per Phantoms Fundation, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), compta amb més de 250 ponents que explicaran fins divendres els últims èxits basats en el grafè, entre ells els premis Nobel Andre Geim i Albert Fert.

El professor del ICN2 Stephan Roche, un dels organitzadors, ha explicat aquest dimarts les possibilitats que ha obert el grafè 3.0 "són infinites perquè pot millorar tota mena d’objectes que estan al mercat", des dels mòbils fins els aparells de mesurament, tecnologies de la salut o qualsevol objecte quotidià.

El grafè, amb les seues propietats quàntiques, permet des d’estudiar l’interior del cervell fins fabricar cascos, com els que sortiran al mercat d’aquí a dos mesos fabricats per un institut de tecnologia italià, que protegeixen molt millor de les caigudes i eviten els traumes.

El grafè, que es pot fabricar a partir de grafit -el de menor qualitat- o de gas, ha permès al ICN2, segons ha avançat Roche, estar desenvolupant un interfície entre home i electrònica per fer un sensor del cervell poc invasiu que permetrà, per exemple, prevenir crisis epilèptiques.

Les propietats quàntiques, flexibles, resistents, conductores, de lleugeresa i de baix cost fan que aquest material bidimensional sigui apropiat per a múltiples usos, encara que es necessita grafè d’alta qualitat per als usos més científics, com integrar aquesta substància als "smartphones", en la qual cosa ja treballen algunes empreses coreanes presents a Barcelona.

L’investigador de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Barcelona, Denis Guilhot, ha avançat  que als seus laboratoris treballen en diversos projectes per utilitzar aquest material per fabricar elèctrodes transparents per a les pantalles tàctils.

"Gràcies a que és un material flexible que no perd les seues propietats elèctriques per gaires vegades que es dobleguin, es podran fer pantalles plegables o flexibles en un futur pròxim", ha augurat Guilhot, que treballa en desenvolupar fotodetectors per fer càmeres d’infrarojos per a visió nocturna, més lleugeres i diverses que les actuals, i més barates.

També desenvolupen sensors que biomonitoritzen el cos humà i són capaços de mesurar el nivell d’oxigenació de la sang o dels músculs incoporándolos a tatuatges transparents, que "substitueixen als rellotges, que no són còmodes a l’hora de dormir," ha posat com a exemple Guilhot.

"El grafè no curarà el càncer, no anirà directament a l’interior del cos, però ajudarà a aconseguir un sistema de detecció més precoç del càncer amb biomonitoratges i això serà un avenç molt útil", ha indicat Guilhot.

Un detector per a la contaminació de l’aigua, xips que s’implanten dins de l’ull fet malbé per recuperar visió, un cotxe més lleuger fet amb grafè o pròtesi que responen als estímuls nerviosos són altres de les aplicacions del nou material que es poden veure en aquesta cimera|cim mundial organitzada per connectar al món acadèmic i industrial i integrar el grafè a aplicacions reals i pràctiques.

tracking