SEGRE

TECNOLOGíA

Denuncien que aplicacions de missatgeria poden utilitzar dades privades per enviar publicitat

L’OCU ha alertat que aquesta pràctica requereix del traspàs d’aquestes dades a tercers sense coneixement previ del consumidor

Denuncien que aplicacions de missatgeria poden utilitzar dades privades per enviar publicitat

Denuncien que aplicacions de missatgeria poden utilitzar dades privades per enviar publicitatEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les aplicacions de missatgeria instantània poden utilitzar les informacions i dades privades dels usuaris per fer-los arribar publicitat, el que requereix del traspàs d’aquestes dades a tercers sense coneixement previ del consumidor.

Així ho ha denunciat l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) després d’analitzar onze aplicacions d’aquest tipus seleccionades entre les que estan disponibles a les botigues d’App Store i Google Play, que compten amb el noranta per cent de la quota del mercat.

L’OCU ha recordat, en una nota, que nou de cada deu espanyols utilitzen serveis de missatgeria instantània i que, la majoria d’aquestes, només requereix connexió wi-fi per funcionar.

Només Google Alli i Whatsapp estan vinculades a un número de telèfon mòbil i necessiten, per tant, una targeta d’identificació d’abonat.

Per a l’OCU el punt més crític d’aquestes aplicacions té a veure amb la informació que es comparteix i amb el dret a la privacitat dels consumidors, malgrat que la majoria ofereixen mesures de seguretat com l’encriptació de dades per garantir que no es pugui accedir a les converses privades.

Sobre això, l’organització ha detectat que en utilitzar un teclat diferent que l’aplicació indica per defecte, es poden perdre les mesures de seguretat i encriptació, qüestió sobre la qual les aplicacions no adverteix a l’usuari.

Quant a les funcions, la majoria d’aquests serveis ofereixen: realitzar trucades d’àudio i vídeo, crear converses en grup, informació sobre si el missatge ha estat rebut i llegit, compartit ubicació i fins i tot bloquejos de números concrets, només Snapchat i Telegram ofereixen als usuaris missatges autodestructius.

Finalment, l’OCU ha advertit que la majoria de consumidors no són conscients del risc que això suposa per a la seua privacitat, per la qual cosa exigeix una protecció mésimportant de les dades per part dels proveïdors de les aplicacions i una informació més precisa sobre la finalitat per a la qual s’obtenen i utilitzen les esmentades dades.

tracking